Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Κάθοδος βανδάλων

Ποιος άναψε τη νέα πολεμική εστία στην Τσετσενία; Αναζητώ τον άνθρωπο. Αυτό το ζωντανό ον, που ξεχωρίζει από τα κτήνη, γιατί μπορεί να σκέφτεται και να αισθάνεται. Αναζητώ αυτό τον άνθρωπο στους κόλπους των υπεύθυνων αυτής της νέας τραγωδίας. Υπάρχει;

Απ' το 'να μέρος, στέκει η κεντρική μαφία του Γιέλτσιν. Απ' τ' άλλο μέρος, η τοπική μαφία της Τσετσενίας υπό τον Ντουμπάγεφ. Υπάρχει και τρίτος ένοχος. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Παίζει το ρόλο του διαιτητή για να τους καπακώσει και τους δυο στην κατάλληλη ώρα. Ο καθένας από τους συμπλεκόμενους, προβάλλει την υπεράσπιση υψηλών αρχών και ιδανικών. Την αποκατάσταση της τάξης και του νόμου, επικαλείται η μαφία του Γιέλτσιν, την υπεράσπιση της πατρίδας ο Ντουμπάγεφ. Ψεύδονται ασύστολα και οι δυο. Η αλήθεια είναι άλλη. Τα πλούτη. Το πετρέλαιο. Η μαφία του Ντουμπάγεφ, αφού ιδιοποιήθηκε την κρατική εξουσία, ζητά την πλήρη κυριαρχία και στον εθνικό πλούτο. Η κεντρική μαφία του Γιέλτσιν αρνείται να παραχωρήσει σε άλλους το δικαίωμα της τέτοιας ληστείας. Πίσω τους καραδοκεί ο παμφάγος ιμπεριαλισμός.

Ετσι λοιπόν, για την αρπαγή και κατοχή του πλούτου, ξεκίνησαν και αυτή την επιχείρηση. Και αλέθονται κάτω από τις ερπύστριες των τανκς κορμιά Τσετσένιων και Ρώσων. Και σκοτώνονται και διαμελίζονται παλικάρια και από τις δυο μεριές, βετεράνοι του πατριωτικού πολέμου, γέροι και γυναικόπαιδα. Και παραδίδονται στις φλόγες τα δημιουργήματα του μόχτου τους. Πού βρίσκεται ο άνθρωπος σ' αυτή την αγέλη των βανδάλων που αναρριχήθηκε στην εξουσία; Για ποια αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να μιλούν οι ηγεμόνες της νέας τάξης πραγμάτων;

Στα 75 χρόνια της σοσιαλιστικής εξουσίας, πάνω από 100 έθνη και λαότητες ζούσαν ειρηνικά και αδελφωμένα. Και τώρα; Ολα πέρασαν στα χέρια ληστών και δολοφόνων. Ολα ποδοπατούνται. Οι ηθικές αξίες, τα δημιουργήματα του πολιτισμού, ο ίδιος ο άνθρωπος. Είναι η κάθοδος των νέων βανδάλων.

Θα πει, ίσως, κάποιος: Η Τσετσενία είναι μακριά. Είναι όμως στο πλάι μας η Γιουγκοσλαβία, έργο των ίδιων εμπρηστών. Κι είναι και το δικό μας σπίτι που απειλείται. Που το πνίγουν οι πλημμύρες. Που το ζώνουν οι φλόγες της ανεργίας, της ξέφρενης ακρίβειας, που συνεχώς καλπάζει, της αγωνίας για το αύριο. Είναι κι η δική μας χώρα, που ξεπουλιέται στους ξένους άρπαγες. Είναι κι οι δικοί μας στρατιώτες, που κινδυνεύουν να σταλούν σε κάποιο πολεμικό σφαγείο, κάτω από τη σημαία των Ενωμένων μεγιστάνων του πλούτου.

Μπροστά στο δίλημμα που θέτουν οι ηγεμόνες να δεχτείς αδιαμαρτύρητα να 'σαι το θύμα, ή να παρακολουθείς αδιάφορα τις συμφορές που πλήττουν τους λαούς και τα άτομα, οι εργαζόμενοι του τόπου μας, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μαθητές, έκαναν τη δική τους επιλογή: Αντίσταση. Κι όσο ο αγώνας αυτός θα θεριεύει, όσο θα σμίγουν με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών των άλλων λαών, τόσο αδιαπέραστα θα γίνονται τα σχέδια των ξένων, που επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε αποικία τους. Τόσο πιο αποτελεσματική θα 'ναι η συμβολή μας για την κατοχύρωση της ειρήνης στον κόσμο.

Δημήτρης ΚΗΠΟΥΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ