Τις απόψεις του καταθέτει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ από την Αθήνα, αναφερόμενος στις συνέχειες του αφιερώματος της εφημερίδας μας "Για τα 50χρονα του ΔΣΕ" στις 26 - 11 - 96. Γράφει: "Πράγματι παραμένει ανοιχτό στην έρευνα, το θέμα της ιστορίας του ΔΣΕ, γιατί οι αποφάσεις του ΚΚΕ, της εποχής εκείνης, όπως της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ (Ιούνης 1945) και της 2ης Ολομέλειας 12 - 2 - 1946 μέχρι και της 3ης Ολομέλειας (Σεπτέμβριος 1947) με τις μεταξύ τους αντιφάσεις, ούτε τότε μας προσανατόλιζαν προς τη σωστή κατεύθυνση, που έπρεπε να 'χει το λαϊκό μας κίνημα, ούτε σήμερα μας φωτίζουν διαβάζοντάς τες.
Γιατί την "αγγλική επέμβαση και κατοχή" την αποσιωπούσαν και θεωρούσαν βασικό αντίπαλο "Το Μαύρο Μέτωπο - ΣΑΝ - Χ και Σία" τα όργανα των Αγγλων. Που σήμαινε πως ο χαρακτήρας των μεταβαρκιζιανών αγώνων μας και πάλης ήταν αστιδημοκρατικός - σοσιαλιστικός κι όχι εθνικοαπελευθερωτικός όπως το '40 - '45, παρ' όλα που τη θέση των Γερμανών την πήραν οι Αγγλοι με τα κανόνια του Σκόμπι και τη θέση των Αγγλων οι Αμερικάνοι με το "δόγμα Τρούμαν". Γι' αυτό θα είναι πολύ διαφωτιστικό και θα βοηθήσει πολύ τον ελληνικό λαό, να συγκροτηθεί ένα καινούργιο ΕΑΜ προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο, που το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ αποφάσισε. Θα μπορούσε η ομάδα των συντακτών του εν λόγω αφιερώματος να απαντήσει στις εύλογες απορίες όλων μας:
Πρώτον. Μπορούσαμε το 1944 να καταλάβουμε την Αθήνα; Και αφού χάσαμε την Αθήνα, γιατί στη Βάρκιζα - και σ' όλη την Ελλάδα - παραδώσαμε αμαχητί τα όπλα; Στα δυο αυτά ερωτήματα είναι σωστά - κατά τη γνώμη μου - τοποθετημένος ο "Ρ" (12 - 11 - 96, σελ. 8).
Δεύτερο. Αφού μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας είχαμε αγγλική κατοχή και συνέχεια αμερικάνικη, γιατί τότε στο ΔΣΕ προσδώσαμε χαρακτήρα σοσιαλιστικό (5η Ολομέλεια) κι όχι εθνικοαπελευθερωτικό, οπότε θα τον ονομάζαμε "ΠΣΕ" Πατριωτικός Στρατός Ελλάδας, όπως αναφέρω στο βιβλίο μου "Λευκή Κατοχή", κι όχι ΔΣΕ.
Τρίτον. Γιατί αποφασίστηκε άκαιρα η δημιουργία του ΔΣΕ, μετά από 2,5 χρόνια (3η Ολομέλεια Σεπτέμβρης 1947), τότε που ήδη μας είχαν μαντρώσει στις φυλακές και εξορίες; Μ' άλλα λόγια, όπως γράφω και στο βιβλίο μου, η 3η Ολομέλεια 1947 κάλεσε το γιατρό να μας γιάνει, την ώρα που ο παπάς μας μεταλάβαινε για να μας εκτελέσουν τ' αποσπάσματα ύστερα από λίγα λεπτά.