Ενδιαφέροντα καλαίσθητα βιβλία - λευκώματα, κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες από γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Από αυτά σημειώνουμε:
- Ενα κριτικά σχολιασμένο πανόραμα μiας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής καλύπτει το βιβλίο του πρόσφατα χαμένου καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων Μίλτου Γαρίδη, "Διακοσμητική ζωγραφική, Βαλκάνια - Μικρασία 18ος - 19ος αιώνας",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις"Μέλισσα".
Το βιβλίο παρακολουθεί την εξέλιξη των μεταμορφώσεων της ζωγραφικής, που διακόσμησε κτίρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1700 ως το 1900 και των περιοχών που αποσχίστηκαν από αυτήν κατά το 19ο αιώνα. Το ποικίλο υλικό που παρουσιάζεται και περιγράφεται στην πλούσια εικονογράφηση, προέρχεται από τη Μικρά Ασία, τη Βαλκανική Χερσόνησο και από κτίρια όλων των κατηγοριών. Η εξέλιξη των καλλιτεχνικών φαινομένων συναρτάται από τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις, γεγονός που δίνει στο βιβλίο έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα.
Από τον εκδοτικό οίκο "Μέλισσα" επίσης, κυκλοφορεί η 3η έκδοση, του βιβλίου του Κ. Μπίρη "Αρβανίτες - Οι Δωριείς του νεώτερου ελληνισμού".
- Από την εκδοτική δραστηριότητα των εκδόσεων "Αδάμ",σημειώνουμε δύο ενδιαφέροντα βιβλία - λευκώματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αφορούν στη δημιουργία των Γιώργου Μπουζιάνη και Γ. Μαυροϊδη.Στη μονογραφία "Γ. Μπουζιάνης" συγκεντρώνονται πολλά και αντιπροσωπευτικά έργα από κάθε καλλιτεχνική φάση, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σχέδια. Η θεματική ταξινόμησή τους, η χρονολογική σειρά παρουσίασης, καθώς και η άψογα τυποτεχνικά απόδοσή τους, βοηθάει τον αναγνώστη να συλλάβει τη ζωγραφική του Μπουζιάνη, σε διαφορετικές φάσεις, διακρίνοντας και τους μεγάλους σταθμούς της πορείας του.
Καλαίσθητο είναι και το δεύτερο λεύκωμα των εκδόσεων "Αδάμ" που αναφέρεται στη δημιουργία του σημαντικού μας ζωγράφου και δασκάλου Γιώργου Μαυροϊδη.Το λεύκωμα επιμελήθηκε ο Βασίλης Φωτόπουλος και περιλαμβάνει κείμενα των: Γιάννη Τσαρούχη, Ανδρέα Εμπειρίκου και του ίδιου του καλλιτέχνη.
- "Του πολέμου και της κατοχής" ονομάζεται το λεύκωμα της ζωγράφου Σόφης Κεφάλα.Πρόκειται για εικονογραφημένο ημερολόγιο, που αναφέρεται στο Επος του '40. Γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τη συγγραφέα - φοιτήτρια τότε στην ΑΣΚΤ - στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής. Το περιεχόμενο του λευκώματος (κυκλοφόρησε σε 1.000 αντίτυπα) δίνει στο εικονογραφημένο ημερολόγιο της Σ. Κεφάλα και συλλεκτική αξία. Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Πεσματζόγλου 5).
- "Θράκη. Χρώματα και αποχρώσεις",ονομάζεται το βιβλίο του φωτογράφουΝίκου Δεσύλλα,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Σύνολο".Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν κείμενα πνευματικών ανθρώπων που έχουν βιωματική σχέση - σχέση καταγωγής, ζωής και δημιουργίας - με την περιοχή: Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Νίκος Ζήκος, Αθανάσης Μουσόπουλος, Αντώνης Λιάπης, Δημοσθένης Δούκας, Κώστας Ποϊραζίδης.Σημειώνουμε ότι από τις εκδόσεις "Σύνολο" έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα λευκώματα: "Θέα στο Αιγαίο", "Ηπειρος", "Πελοπόννησος".Ακολουθήσουν: Επτάνησα, Κρήτη, Μακεδονία κ.ά.
- "Λίμνες - πολιτείες του νερού",ονομάζεται το νέο λεύκωμα του Δημήτρη Ταλιάνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Τοπίο".Πρόκειται για το ένατο φωτογραφικό λεύκωμα του Δ. Ταλιάνη, το οποίο μας ξεναγεί στο μαγευτικό κόσμο των ελληνικών λιμνών. Τα κείμενα είναι του Γιάννη Ρούσκα.Εκτός από τις 180 φωτογραφίες του Δ. Ταλιάνη φιλοξενούνται και 25 φωτογραφίες αρχείου. Χωρίζεται σε 11 αυτόνομα κεφάλαια, που διαπραγματεύονται όλες τις εκφάνσεις του μοναδικού κόσμου των λιμνών: "Λίμνες καθρέφτες του ουρανού", "Η μαγεία των ελληνικών υγρότοπων", "Λίμνες πολιτείες του νερού", "Παγωνιές και πλημμύρες", "Λίμνες των πουλιών", "Λιμναίες ναυτικές επιχειρήσεις", "Το χρυσάφι των λιμνών", "Τα πλεούμενα των λιμνών", "Ο Αγιος Νικόλαος των λιμνών", "Το πέρασμα των περιηγητών". Το λεύκωμα κλείνει με το κεφάλαιο "Θρύλοι και παραδόσεις". Σημειώνουμε ότι τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων του αιώνα μας, όπως των: Δ. Χαρισιάδη, Α. Βερτόδουλου, Δ. Τλούπα και από φωτογραφίες των φωτογραφικών αρχείων του "Μουσείου Μπενάκη" και του "Πολεμικού Μουσείου".
- Αναδρομική παρουσίαση της εικοσάχρονης εικαστικής δημιουργίας του Γιάννη Ψυχοπαίδη,αποτελεί το βιβλίο "Τα κάτω άκρα" (εκδόσεις "Ολκός"). Περιλαμβάνει 58 έγχρωμους πίνακες του καλλιτέχνη και κείμενα του ποιητή Γιάννη Κοντού και της ιστορικού τέχνης Ελγκα Γιάνσεν.