Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ευλογημένες" μουσικές

Το 1979, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το "κατέκτησε" μουσικά ένα καινούριο όνομα. Ενα καινούριο όνομα, και μάλιστα γυναίκας. Ηταν η Ελένη Καραϊνδρου και ο λόγος γινόταν (και διά στόματος Μ. Χατζιδάκι και Γ. Κουρουπού) για τη μουσική της Καραϊνδρου για την ταινία του Χριστόφορου Χριστοφή "Περιπλάνηση". Τρία χρόνια αργότερα, η συνθέτρια γράφει τη μουσική για την ταινία "Ρόζα", επίσης του Χριστοφή. Και τότε έρχεται το πρώτο της βραβείο. Η μουσική της "Ρόζας" - με την Ε. Καραϊνδρου να τραγουδά το "τραγούδι της Ρόζας" σε ποίηση Χριστοφή - υμνείται και στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1982.

Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμη τότε οι συνθήκες για να βγει, τα σάουντρακ και οι εταιρίες απαξιούσαν να εκδώσουν αυτή τη μουσική. Η συνθέτρια, όμως, κατάφερε να εκδώσει τη μουσική της σε δίσκο ανεξάρτητης παραγωγής. Τα 2.000 αντίγραφα πουλήθηκαν όλα από ένα μόνο δισκοπωλείο.

"Μοιάζει απίστευτη αυτή η ιστορία και μ' αρέσει να την ξανασκέφτομαι. Τώρα έγιναν όλα τόσα αλλιώτικα, αλλά εκείνες οι μουσικές ηχούν ακόμη και σήμερα αναλλοίωτες μέσα στην ψυχή μου", λέει η συνθέτρια, τώρα που επανεκδόθηκαν οι μουσικές της "Περιπλάνησης" και της "Ρόζας" σε cd, στα πλαίσια μιας νέας συνεργασίας της με τη "LYRA".

Συνεργάτες της Καραϊνδρου είναι οι: Δημήτρης Βράσκος (βιολί), Χρήστος Σφέτσας (βιολοντσέλο), Στέλλα Γαδέδη (φλάουτο), Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Αλίκη Κρίθαρη (άρπα), Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι) κ. ά. Στη "Ρόζα" τη μικρή ορχήστρα εγχόρδων διευθύνει ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.Το μικρό σύνολο της "Περιπλάνησης" ο Αντώνης Κοντογεωργίου.Στα δυο τραγούδια της "Ρόζας" φωνή δίνει η Ελένη Καραϊνδρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ