- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Πυκνώνουν οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κομμάτων της αντιπολίτευσης και φοιτητών για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές... - 1996-11-26 00:00:00.0"/> - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Πυκνώνουν οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κομμάτων της αντιπολίτευσης και φοιτητών για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές... - 1996-11-26 00:00:00.0" /> Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι
  • Τριάντα χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης και είκοσι χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Βελιγράδι, αντιδρώντας στην ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε 210 εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας.
  • Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" αποφάσισε το μποϊκοτάρισμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της 27ης του Νοέμβρη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πυκνώνουν οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κομμάτων της αντιπολίτευσης και φοιτητών για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη σε περίπου 210 εκλογικά τμήματα της Σερβίας.

Νωρίς χτες το μεσημέρι, οι δρόμοι του Βελιγραδίου "γέμισαν" από τα αντικυβερνητικά συνθήματα περίπου 30.000 οπαδών και στελεχών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντνο" και το απόγευμα από τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας περίπου 20.000 φοιτητών του πανεπιστημίου της σερβικής πρωτεύουσας! Πολλοί από τους νεαρούς διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, πετώντας αυγά, έξω από το Δημαρχείο του Βελιγραδίου, το κτίριο της Κρατικής Τηλεόρασης και τα γραφεία του Μιλόσεβιτς. Επεισόδια δεν εκδηλώθηκαν, καθώς η παρουσία των αστυνομικών αρχών (σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία) ήταν "διακριτική".

Ο πρόεδρος του "Δημοκρατικού Κόμματος", Ζόραν Τζίντζιτς, με αφορμή την προχτεσινή ακύρωση των αποτελεσμάτων σε περίπου 210 εκλογικά τμήματα του Βελιγραδίου, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι προχώρησε σε πραξικόπημα. Ο Βουκ Ντράσκοσβιτς του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" να αντισταθούν "στην υποκλοπή των ψήφων της αντιπολίτευσης". Κάλεσε, μάλιστα, τους ψηφοφόρους που θα κληθούν αύριο Τετάρτη (27 του μήνα) να επαναλάβουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε 210 εκλογικά τμήματα του Βελιγραδίου, να μην πλησιάσουν τις κάλπες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οσον αφορά τις επίσημες αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ντράγκαν Τόμιτς, δήλωσε στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε νίκη στο 75% των δήμων και κοινοτήτων της Σερβίας, ενώ σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υποστήριξε ότι αυτές αποτελούν "ντροπή" για τη Σερβία, γιατί δημιουργούν άμεσο κίνδυνο για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Μετά από όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε χτες να αναβάλει τη λήψη ευνοϊκών εμπορικών μέτρων υπέρ της Σερβίας, αναμένοντας εξηγήσεις για την ακύρωση των εκλογών της 17ης Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ