Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)
Προσβολή κάθε σκεπτόμενου πολίτη

- Ποια η θέση της ΟΓΕ για το θεσμό των καλλιστείων και πόσο νομίζετε ότι προσβάλλει την προσωπικότητα της γυναίκας;

- Τα καλλιστεία δεν προσβάλλουν μόνο την προσωπικότητα των γυναικών, θα έλεγα ότι προσβάλλουν όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Η μελετημένη και καλά πλασαρισμένη πρόκληση των ενστίκτων που οδηγεί στην αποχαύνωση, σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας και κύρια των γυναικών από τα αδιέξοδα και τα οξυμένα προβλήματα. Οι γυναίκες είναι και πρέπει να παραμείνουν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, υποταγμένες και ανήμπορες στις δομές της εκμεταλλευτικής κοινωνίας που τις επέβαλε σαν ιδιοκτησία των ανδρών και σαν σεξουαλικές σκλάβες. Ενδεικτική η τηλεοπτική και πρωτοσέλιδη ειδησεογραφία σήμερα (σ.σ.: χτες).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να καταθέσει στη Βουλή τον πιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων. Εναν προϋπολογισμό που καταδείχνει περίτρανα τον επερχόμενο κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών της χώρας μας. Με το παραμύθι της Σταχτοπούτας, με ένα Αρλεκιν ή με τόσες σαπουνόπερες των τηλεοπτικών μέσων, μπορούν να ξεχαστούν ή να ελπίζουν οι εύμορφες! Για τις άλλες υπάρχουν οι μετάνοιες, οι λαμπάδες, τα ταρό, τα κομποσκοίνια...

- Είναι πρόκληση, η διοργάνωση αυτού του θεσμού σε χώρες όπου το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι άθλιο;

- Οσο κι αν το καταγγέλλουμε σαν πρόκληση, φαίνεται ότι οι φιέστες, οι χάντρες, τα καθρεφτάκια και οι φανταχτερές πολυτέλειες - όπως μάλιστα πλασάρονται από τα ΜΜΕ - είναι δοκιμασμένη συνταγή αποπροσανατολισμού και αποχαύνωσης. Κραυγαλέα προκλητικός ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από τις μπίζνες των καλλιστείων και όχι μόνο για το λαό της φετινής διοργανώτριας χώρας.

Πρόκληση για τις εύμορφες και μη όλου του Τρίτου Κόσμου που βουλιάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια, που καταπιέζονται από θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις. Πρόκληση για τις εύμορφες και μη γυναίκες της "αναπτυγμένης" Ευρώπης που αναζητούν "ίσες ευκαιρίες" μέσα στην ανεργία και την κάθε είδους εκμετάλλευση. Πρόκληση για τις εύμορφες και μη γυναίκες της χώρας μας, που βιοπαλεύουν στην πόλη και στον αγρό. Πρόκληση για τις απόμαχες της δουλιάς, με τις συντάξεις πείνας και ντροπής.

- Με ποιο τρόπο μπορούν να αμυνθούν οι γυναίκες στην εμπορευματοποίηση του σώματός τους, που γίνεται σήμερα όχι μόνο μέσω των καλλιστείων;

- Η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος - ακραία φυλετική διάκριση - όχι μόνο αντέχει αλλά και προσαρμόζεται στις εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Στο ελληνικό παζάρι, η εμπορία του γυναικείου σώματος διέπει την καθημερινή ζωή, μέσα από το μεγαλείο της ασυδοσίας των ανάλογων κυκλωμάτων και των ιδιωτικών μονοπωλίων των ΜΜΕ. Ινστιτούτα αισθητικής, σαλόνια μασάζ, μπαρ, λέσχες πάσης φύσεως, "καλλιτεχνικά" γραφεία, γραφεία ευρέσεως εργασίας, κρουαζιέρες, τουριστικά προγράμματα, κυκλώματα "μανεκέν", ροζ τηλέφωνα, ροζ γραφεία, ροζ σελίδες, ροζ εκπομπές. Τραγική η εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία διευρύνεται με την εμφάνιση της ανδρικής και της παιδικής πορνείας. Το άπλωμα της φτώχειας στον γυναικείο πληθυσμό, αλλά και η μαζική είσοδος των χιλιάδων οικονομικών κύρια προσφύγων, εγκλωβίζει στα κυκλώματα φτηνό ντόπιο και εισαγόμενο εμπόρευμα.

Εμείς καταγγέλλουμε τον στρουθοκαμηλισμό της κυβέρνησης που περιθωριοποιεί κοινωνικά τις γυναίκες της χώρας μας, συντηρητικοποιεί υποκριτικά το κοινωνικό σώμα και αφήνει ασύδοτους όλους τους μηχανισμούς να δρουν στο όνομα της "ελευθερίας", του "εκσυγχρονισμού", της ελεύθερης "αγοράς", της "προοδευτικότητας" και της "σεξουαλικής" απελευθέρωσης.

Οι γυναίκες άλλο δρόμο από την αντίσταση και την οργανωμένη πάλη δεν έχουν για να αναχαιτίσουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό που επέρχεται με "ευρωπαϊκές" μάλιστα προδιαγραφές.

Μ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ