ΓΚΟΜΑ.-
Στις πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις επέμβασης στο ανατολικό Ζαϊρ θα συμμετέχουν τελικά και περίπου 5.000 Αμερικανοί πεζοναύτες. Αυτή η εξέλιξη φάνηκε να επισπεύδει τις προετοιμασίες, όχι μόνον του Καναδά που θα ηγηθεί αυτής της επιχείρησης, αλλά και περίπου 12 ακόμη χωρών (όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Ερυθραία κ. α.), που θα συμμετάσχουν με δικούς τους στρατιώτες και έξοδα. Ορισμένοι, όπως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, αισιοδοξούσαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έπαιρνε τη σχετική εξουσιοδοτική απόφαση εντός 24ώρου και ότι η επέμβαση στο ανατολικό Ζαϊρ θα μπορούσε να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ποιοι, τελικά, θα αποτελούν το πολυεθνικό στράτευμα, στο όνομα της "σωτηρίας" των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων του Ζαϊρ; Η απάντηση σ' αυτή την ερώτηση μπορεί να δοθεί μόνον μερικώς. Μέχρι τώρα θεωρείται ότι θα αποτελείται από 4.000 - 5.000 Αμερικανούς πεζοναύτες, από περίπου 2.000 Γάλλους στρατιώτες, από 1.000 Ερυθραίους, και εκατοντάδες άλλους που θα προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, ενδεχομένως τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η στρατιωτική δύναμη δε θα ξεπερνά τους 10.000 άνδρες και ότι θα δρα υπό τη διοίκηση του 52χρονου Καναδού αντιστράτηγου Μορίς Μπαρίλ. Ωστόσο, όλα αυτά πιθανότατα θα ξεκαθαριστούν στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία επρόκειτο να αρχίσει αργά χτες βράδυ. Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι στη διάρκεια αυτής της σύσκεψης επρόκειτο τα Ηνωμένα Εθνη να δώσουν το "πράσινο φως" για την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στο όνομα"της σωτηρίας των χιλιάδων προσφύγων". Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προέβλεπε ότι η στρατιωτική επέμβαση πρόκειται να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, διευκρίνισε χτες το απόγευμα ότι η αμερικανική δύναμη που θα μεταβεί στην Αφρική θα είναι εξοπλισμένη, όχι για να αφοπλίσει τους αντάρτες, αλλά για να προστατευτεί η ίδια. Ταυτόσημη άποψη πάνω στο θέμα έδειχναν να έχουν, μεταξύ άλλων, η Γαλλία και η Βρετανία. Ο Πέρι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δε σχεδιάζουμε να κάνουμε την εμφάνισή μας στην περιοχή πολεμώντας".
Πάντως, ο Λόρεντ Καμπίλα, ηγέτης των ανταρτών, μιλώντας χτες στην Γκόμα, προειδοποίησε ότι είναι αντίθετος με την αποστολή μίας διεθνούς δύναμης στην περιοχή που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους πρόσφυγες από τους εξτρεμιστές Ρουαντέζους αντάρτες Χούτου. Υπενθύμισε, επιπλέον, την πλήρη αντίθεσή του με την εμφάνιση και τη δράση Γάλλων στρατιωτών στο ανατολικό Ζαϊρ. Οι δηλώσεις του ηγέτη της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" είχαν προηγηθεί των νέων βομβαρδισμών που εκδηλώθηκαν νωρίς το μεσημέρι μέχρι χτες το απόγευμα στην πόλη Γκόμα...
Ο Μουτόμπο Μπακφουά Νσέντα, αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Ζαϊρ, μιλώντας χτες στις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τα Τρόφιμα στη Ρώμη, ξεκαθάρισε ότι απώτερος στόχος της χώρας του είναι ο επαναπατρισμός των εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων και Μπουρουντιανών προσφύγων. Οπως δήλωσε: "Η επείγουσα δράση και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διανεμηθεί στους πρόσφυγες μόνον στις χώρες καταγωγής τους, δηλαδή τη Ρουάντα και το Μπουρούντι, και όχι στο Ζαϊρ. Οι χώρες αυτές δεν μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, να αναλάβουν δηλαδή το βάρος των συμπατριωτών τους". Αυτή η φράση του Νσέντα προβλημάτισε τους συνέδρους στη Ρώμη και μπέρδεψε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους των χωρών, που ετοιμάζονται να επέμβουν στρατιωτικά στο ανατολικό Ζαϊρ. Να προαναγγέλλει, άραγε, αυτό κάποιες ενδεχόμενες αντιδράσεις των ζαϊρινών στρατευμάτων απέναντι στα επικείμενα πολυεθνικά στρατεύματα;