Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Ο Καντάφι δεν έκανε το "χατίρι" στον Ερμπακάν

ΛΑΓΚΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν,έφθασε χθες στη Νιγηρία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, η οποία προκάλεσε εξαρχής σοβαρότατες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης, ενώ και οι ΗΠΑ με δυσκολία έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους. Αλλά οι απόηχοι της προτελευταίας του επίσκεψης, αυτής στη Λιβύη, εξακολουθούν να δημιουργούν "σεισμικές" δονήσεις - λόγω των δηλώσεων του "οικοδεσπότη" του Ερμπακάν, του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Καντάφι ζήτησε από τον Ερμπακάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αποχωρήσει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, και να επιτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Κατηγόρησε την Αγκυρα, όχι μόνο για τις σχέσεις της με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αλλά και με τον "σιωνιστικό εχθρό", το Ισραήλ, η στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με το οποίο "αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο το αραβικό έθνος", ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο κουρδικός λαός πρέπει να βρει "τη θέση του κάτω από τον ήλιο της Μέσης Ανατολής".

Ο Αμπντουλά Γιουέλ, στέλεχος του Κόμματος Ευημερίας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Καντάφι "λόγια τρελού", ενώ όταν ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους γιατί ο Ερμπακάν δεν αντέδρασε, απάντησε ότι "μια τέτοιου είδους προσβολή δεν αντιμετωπίζεται με προσβολή".

Το γεγονός της φραστικής επίθεσης του Καντάφι κατά του Ερμπακάν, καθίσταται ακόμη πιο εντυπωσιακό με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει ιδιαίτερα "φιλικές" προς την Τρίπολη κινήσεις.

Αντιδράσεις

Χθες ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας ζήτησε την παραίτηση του Ερμπακάν επί... πίνακι: "Ο κ. Ερμπακάν (...) θα έπρεπε να πάει κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο και να υποβάλει την παραίτησή του". Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών του Ερμπακάν, της Τανσού Τσιλέρ: "Μάθαμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας" (!) δήλωσε η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου.

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δεν υπήρξε. Ο Ντεμιρέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία, την πρώτη Τούρκου Προέδρου στη χώρα από το 1959, δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αγκυρα πριν από την Τετάρτη.

Τριγμοί και στις σχέσεις με Ιράν

Σοβαρά προβλήματα - και - στις τουρκοϊρανικές σχέσεις προκαλεί και μια υπόθεση "κατασκοπίας" για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση αφορά στη δραστηριότητα ενός ανθρώπου ο οποίος, κατά τις ιρανικές αρχές, σκόπευε να ερευνήσει πιθανές βάσεις του ΡΚΚ στο ιρανικό έδαφος. Η Αγκυρα διαψεύδει το γεγονός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκες "στο κατόπι" του Ερμπακάν... (1998-07-03 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - στρατιωτικών (1997-03-04 00:00:00.0)
Η τουρκική διπλωματία το 1996 (1997-01-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η... "ισλαμική εκστρατεία" (1996-08-17 00:00:00.0)
Αναζητά ερείσματα το Ρεφάχ του Ερμπακάν (1996-06-12 00:00:00.0)
Το "χρίσμα" του Ντεμιρέλ (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ