Σε μαχητική αντεπίθεση προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη Γερμανία από τις πρώτες μέρες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ τα σχέδιά της για περικοπές στο κράτος πρόνοιας και καταργώντας πολλές βασικές κατακτήσεις. Θυμίζουμε ότι εκτός από τις επιμέρους απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις των Γερμανών, καθώς και την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στις 18/6, στη μεγαλύτερη μεταπολεμική διαδήλωση, περισσότεροι από 350.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους της Βόννης απ' όλη τη χώρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας, αλλά και στις επιθέσεις που δέχεται το κράτος πρόνοιας.
Περισσότεροι από 100.000 μεταλλεργάτες κατέβηκαν σε απεργία και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε όλη τη Γερμανία αυτή τη βδομάδα, αντιδρώντας για το "πακέτο" λιτότητας της κυβέρνησης του Κολ, που προβλέπει περικοπές στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στα επιδόματα ασθενείας, θίγοντας έτσι άμεσα την πλειοψηφία των εργαζομένων. Τα συνδικάτα, πάντως, είναι αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν και εφόσον δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση και τους εργοδότες.
Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις κατά της διάλυσης του κράτους πρόνοιας και της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας αποτελούν συνέχιση των σκληρών αγώνων που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας για την κατοχύρωσή τους.
Ωστόσο, εκτός αυτού, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν προβλέπονται από τις περσινές συλλογικές συμβάσεις που είναι ακόμα σε ισχύ και επομένως, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, η εφαρμογή τους είναι εντελώς αυθαίρετη.
Πολλοί, πάντως, ήταν αυτοί που η κινητοποίηση της Τρίτης τους θύμισε τη γενική απεργία του 1957, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της καταβολής του 100% του μισθού τους κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.
Στον κόσμο γενικά υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με άλλα μέτρα που ίσως αποφασίσει ο Κολ και η κυβέρνησή του να εφαρμόσει. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι σύντομα ίσως αποφασιστεί να περικοπούν και τα επιδόματα αδείας και γιορτών.
Πάντως, η μαζική και πετυχημένη κινητοποίηση των περίπου 100.000 εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας έχει προκαλέσει ρήγμα στο μέτωπο των εργοδοτών. Ετσι πολλές επιχειρήσεις, που αρχικά είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα από την 1η Οκτώβρη, αποφάσισαν να υπαναχωρήσουν, όπως οι "Opel" "Ford" "Siemens" "BMW", ενώ η "Volkswagen" και η "Porsche" απ' την αρχή είχαν "προνοήσει" τη μεγάλη αντίδραση και είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία, βάσει επίσημων υπολογισμών, που δείχνουν ότι το κόστος απώλειας μιας μέρας ξεπερνάει το όφελος ενός χρόνου από τη μείωση του κόστους διά της περικοπής των αποδοχών σε περίπτωση ασθένειας. Μόνο στη "Mercedes", για παράδειγμα, δεν παρήχθησαν την Τρίτη 4.000 αυτοκίνητα - "ζημιά" δηλαδή που προσεγγίζει το ύψος των 16 εκατομμυρίων μάρκων.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει 25 δισεκατομμύρια μάρκα (16,5 δισ. δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εκπληρώσει η Γερμανία τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νομισματική ένωση.
Η επίθεση αυτή ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις προβλέπει τη μείωση κατά 20% του μισθού κατά τη διάρκεια της ασθένειας τους πρώτους έξι μήνες και κατά 10% στη συνέχεια. Επίσης, την κατάργηση της συμμετοχής των ταμείων υγείας στα γυαλιά και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες των ασφαλισμένων, ενώ κατά τη διάρκεια ασθενείας διπλασιάζεται η οικονομική συμμετοχή των πασχόντων.
Η νέα σκληρή πολιτική λιτότητας της γερμανικής κυβέρνησης είναι φυσικά σε βάρος των εργαζομένων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των ανέργων και άλλων και προβλέπει, μεταξύ άλλων, το "πάγωμα" των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για δύο χρόνια, τη χαλάρωση των νόμων προστασίας των εργαζομένων από τυχόν απολύσεις, καθώς και τη δραστική μείωση των επιδομάτων ανεργίας και των κονδυλίων για προγράμματα μετεκπαίδευσης των ανέργων.
Σχετικά με τις συντάξεις, από το 1997 ανεβαίνει το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 60 στα 63 έτη, ενώ επισπεύδεται κατά δύο χρόνια η, προβλεπόμενη για το 2000, άνοδος του ορίου για τους άνδρες στα 65 χρόνια. Περικοπές κονδυλίων αναμένεται να γίνουν και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας για τα βοηθήματα σε άπορους και πρόσφυγες, ενώ η απόφαση για αύξηση του επιδόματος τέκνων θα ανασταλεί.
Η οικονομία της Γερμανίας θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές της Ευρώπης. Ο,τι διαδραματίζεται εκεί, με σκοπό να εκπληρωθούν οι επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ένταξη της Γερμανίας στη νομισματική ενοποίηση, είναι ένα απλό παράδειγμα για το τι σκοπεύει η δική μας κυβέρνηση να εφαρμόσει...
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ