Οι τέσσερις μουσικές "Πολιτείες" του Μίκη Θεοδωράκη,οι εμπνευσμένες από πάθη, αγώνες, προσδοκίες, μεράκια κι αγάπες του λαού μας, πλημμύρισαν με τους ήχους τους και τις φωνές των ερμηνευτών (Μπιθικώτσης, Μητσιάς, Γαϊτάνος, Λέκκας) προχτές το βράδυ, το γήπεδο του Πανιωνίου. Οι "Πολιτείες" αντιπροσφέρθηκαν στο τιμητικό αφιέρωμα του Δήμου Ν. Σμύρνης στον συνθέτη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Ιωνικές Ημέρες". Παρόντες στη βραδιά του συνθέτη και για τον συνθέτη, μεταξύ άλλων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, από ένα κοινό "που δυστυχώς είναι δύσκολο να βρει αυτά που θέλει στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο", από ένα κοινό που ξέρει πως "έξω ουρλιάζει η προδοσία κι η ανία", όπως επισήμανε ο Μ. Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στο κοινό της συναυλίας.
Για τη στέρηση, τα τελευταία είκοσι χρόνια, του πλατιού κοινού από το αληθινό λαϊκό τραγούδι, εξαιτίας των εταιριών που παράγουν "μουσική" υποκουλτούρα και της πλειοψηφίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που κατά κόρον τη μεταδίδουν, για τον εθισμό του μουσικόφιλου κοινού "με το τίποτα", με "τραγούδια του τύπου εν - δύο, σαν στρατιωτικά εμβατήρια", μίλησε και χτες ο συνθέτης, σε παρουσίαση της νέας "Πολιτείας" του. Της "Πολιτείας Δ'".Παρόντες στην παρουσίαση του νέου κύκλου τραγουδιών του: Ο παλιός του συνεργάτης, ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου,στον οποίο ανήκουν οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών του κύκλου αυτού. Ο νέος στιχουργός Σπύρος Τουπογιάννης,ο οποίος πριν δύο χρόνια έστειλε στον συνθέτη στιχουργήματά του, και τα οποία "έχουν την υγρασία της ψυχής του λαού μας", όπως είπε ο Μ. Θεοδωράκης. Ο Πέτρος Γαϊτάνος,"έντεχνος και ταυτόχρονα λαϊκός" ερμηνευτής των δέκα τραγουδιών του κύκλου, σε ενορχήστρωση Γιάννη Ιωάννου.Τραγούδια "απλά, όπως το είχα ανάγκη, για την ιδεατή συντροφιά μου, που σήμερα έχει χιλιάδες άγνωστα πρόσωπα απλών ανθρώπων",εξομολογήθηκε ο Μ. Θεοδωράκης.
Οπως σε κάθε επαφή του με δημοσιογράφους, έτσι και στη χτεσινή, ο συνθέτης ανακάλεσε μνήμες από την εποχή των Λαμπράκηδων και της δικτατορίας, τότε που με κορυφαίο τον ίδιο ανθοφορούσε το προοδευτικό λαϊκό τραγούδι, για να φθάσει στο σήμερα. Χαρακτήρισε "κεντροαριστερό το μήνυμα των εκλογών", αλλά "δεξιά την πολιτική που έχουμε",στην οποία ο ίδιος αντιπαραθέτει σαν "αριστερή πρόταση" τα τραγούδια της "Πολιτείας Δ'", καλώντας να ανταποκριθούν σ' αυτήν οι πολίτες, αλλά και να τη στηρίξουν οι δημοσιογράφοι, "όπως στήριξαν καθοριστικά, στο παρελθόν, τέσσερις - πέντε τολμηροί δημοσιογράφοι το αριστερό, λαϊκό τραγούδι, ώστε να φθάσει σ' όλη την Ελλάδα".
Να σημειώσουμε με την ευκαιρία, όπως μεταδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι και ο Ελληνισμός στην Ουγγαρία τιμά τον Μ. Θεοδωράκη.Συγκεκριμένα, μουσική βραδιά για τα 70χρονά του οργανώνει ηελληνική κοινότητα στη Βουδαπέστη (11/10), ενώ στην ιστορική πόλη Σέγκεντ, την "πανεπιστημιούπολη" της Ουγγαρίας, θα γίνουν εκδηλώσεις προς τιμήν του, στα πλαίσια της ελληνικής πολιτιστικής εβδομάδας (12-19/10), υπό την αιγίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ελλήνων της πόλης.