Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο στόχαστρο η μονιμότητα!

Ανοιχτό άφησε το θέμα ο Γ. Παπαντωνίου, δηλώνοντας "δεν απαντώ" στα πιεστικά ερωτήματα που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ΑΔΕΔΥ! "Εφ όλης της ύλης" η προετοιμαζόμενη επίθεση στο ασφαλιστικό και σαφές μήνυμα συνέχισης της λιτότητας. Απλώς "ανησυχεί" ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ...

Ανοιχτό άφησε, χτες, το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας,ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, στη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, προανάγγειλε συνέχιση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας,μείωση του δημόσιου τομέα και του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων,ενώ προανήγγειλε μια, εφόλης της ύλης, επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση.

"Δεν απαντώ"!Αυτή ήταν η κοφτή... απάντηση του υπουργού, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για άρση του δικαιώματος της μονιμότητας, αλλά και για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στη συνάντηση υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Σάββατο. Η συνάντηση γίνεται στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο και έχει ως κύριο αντικείμενο το θεσμό της μονιμότητας και κυρίως την εξεύρεση τρόπων για την υλοποίηση των επιλογών της "Λευκής Βίβλου", δηλαδή την κατάργησή του.

Ωστόσο, ο υπουργός ήταν πολύ συγκεκριμένος στο θέμα της μείωσης δημόσιου τομέα και στην έμμεση αποψίλωση του θεσμού της μονιμότητας, λέγοντας ότι "βεβαίως θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών"! Επίσης, ξεκαθάρισε ότι για κάθε τρεις δημόσιους υπάλληλους που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται ένας.

Ο υπουργός εκθείασε την εισοδηματική πολιτική του '96, που εκτίναξε τις απώλειες εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων στο 51%, λέγοντας πως "ήταν γενναιόδωρη"! Εκανε λόγο για αυξήσεις το '97 - χωρίς να αναφέρει ποσοστό - που θα είναι "πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό". Ωστόσο, σε ερώτηση αν στις αυξήσεις αυτές συνυπολογίζεται το διορθωτικό του '96 και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, κατέφυγε ξανά στην... απάντηση "δεν απαντώ"! Το ίδιο είπε και όταν ρωτήθηκε αν το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού θα αυξηθεί κατά 8%.

Να σημειώσουμε ότι στο φετινό προϋπολογισμό η αύξηση του σχετικού κονδυλίου (μισθοί - συντάξεις - νέες προσλήψεις - ωριμάνσεις) ήταν 9,9% και οι "αυξήσεις" που δόθηκαν ήταν 2,5% + 2,5%. Οπότε οι αυξήσεις για το '97 αναμένεται να είναι κάτω και από το 2% + 2%!

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει και στο αν θα υπάρξει νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παραπέμποντας στις δεσμεύσεις που έχουν ήδη γίνει από πλευράς κυβέρνησης... Ομως το σχέδιο του νέου μισθολογίου που ήδη έχει δοθεί από την κυβέρνηση, ουσιαστικά οδηγεί στη με έμμεσο τρόπο συνέχιση της λιτότητας και σε ένα νέο γύρο επιδοματικής πολιτικής.

"Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, οι ασφαλιστικοί φορείς θα έχουν έντονο πρόβλημα μετά το 2000" είπε, προετοιμάζοντας το έδαφος για εφαρμογή της λεγόμενης ανταποδοτικότητας και ουσιαστικά της μετατροπής των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα και παρέπεμψε σε "ένα διάλογο εφόλης της ύλης".

"Εκφράζουμε την ανησυχία μας και ζητάμε να υπάρξουν δεσμεύσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,μετά τη συνάντηση, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ακόμα και στο θέμα της μονιμότητας!.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας, δήλωσε σχετικά: "Και από τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι μεθοδεύονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων. Η σιωπή του υπουργού στα "καυτά" ερωτήματα που αφορούν στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στη μονιμότητα, αποδεικνύει ότι δρομολογείται συνολική επίθεση σε όλα αυτά. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να αδρανεί και πολύ περισσότερο να συναινεί, όπως κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να υψώσουν μέτωπο αντίστασης".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ