Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάποιοι θα πληρώσουν

Δεν υπάρχει θέμα άμεσης αύξησης του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία, ούτε θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του, που θα οδηγούσε σε έμμεση αύξηση, φέρονται να διαβεβαιώνουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες κύκλοι του περιβάλλοντος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Και οι μεγαλοϊδιοκτήτες φαίνεται να καθησυχάζονται προς το παρόν, έχουν όμως κάθε λόγο να ανησυχούν όλοι οι άλλοι. Και οι μικροϊδιοκτήτες που πλήττονται κατά κύριο λόγο από το απαράδεκτο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και οι ενοικιαστές που πληρώνουν τελικά στην πράξη τον ΤΑΠ μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς αυτό να τους αφαιρείται από το νοίκι. Εχουν λόγο να ανησυχούν, όχι μόνο γιατί ό,τι διοχετεύει σε φίλα προσκείμενα προς αυτήν μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση δεν τα διοχετεύει μόνο για να μετρήσει αντιδράσεις, αλλά γιατί είναι ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, που μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο ως υπουργός Οικονομικών τότε, κάλεσε τους αιρετούς να αυξήσουν παραπέρα την πρόσθετη φορολογία και προϊδέασε για νέες περικοπές εσόδων της Αυτοδιοίκησης προερχομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

***

Με δεδομένο ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει το δικαιότερο, σε σχέση με το ΤΑΠ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, η όλη φιλολογία που αναπτύσσεται για τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και η κατά συνέπεια ανάγκη να αντιμετωπιστούν με νέες περιστολές δαπανών, σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σύντομα οι αιρετοί θα κληθούν, αντί να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν από την κυβέρνηση, να αξιοποιήσουν τα όπλα που τους έχει δώσει η κυβέρνηση, ανάμεσα σε αυτά και το ΤΑΠ, που εξαρχής ήταν καθαρό πως προορίζεται να γίνει βασική πηγή εσόδων για το θεσμό, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από την αντίστοιχη υποχρέωση.

***

Πώς θα γίνει αυτό; Μα με επίκληση του προβλήματος που η ίδια η κυβερνητική πολιτική δημιούργησε. Οταν για παράδειγμα μία μέση ακίνητη περιουσία 200 εκατομμυρίων δρχ. πληρώνει με το ΤΑΠ μόνο 70.000 φόρο ενώ θα έπρεπε να πληρώνει 2.750.000 δρχ. κι όταν με έναν τριπλασιασμό του ΤΑΠ (από το 0,25 - 0,35 τοις χιλίοις στο 1%) εξασφαλίζονται έσοδα 40 δισ. το χρόνο, που μαζί με τη δυνητική φορολογία δίνουν μία ανάσα στους δήμους - σε βάρος βέβαια των δημοτών - η κυβέρνηση δε χρειάζεται να ψάξει πολύ για επιχειρήματα. Εξάλλου αρκετοί εκ των αιρετών έχουν δηλώσει έτοιμοι να το εφαρμόσουν πριν καν το ζητήσει η κυβέρνηση. Ας ετοιμάζονται όσοι θα κληθούν να πληρώσουν...

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-09-08 00:00:00.0)
Προκλητική υπαναχώρηση στους μεγαλοϊδιοκτήτες(2009-11-25 00:00:00.0)
Τεράστιο χαράτσι στους μικροϊδιοκτήτες(2008-11-12 00:00:00.0)
Διπλασιάζονται τα φορολογικά έσοδα(2008-02-13 00:00:00.0)
Σφοδρή και βίαιη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα(2007-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ