Δεκάδες ή και εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων έχουν "κλείσει" με συνοπτικές διαδικασίες και υπό την υψηλή εποπτεία του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών
Καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής είναι τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η περίπτωση που ξέσπασε χτες γύρω από την πολυεθνική εταιρία διακίνησης πετρελαιοειδών BP. Την υπόθεση και την κατηγορία ότι η εταιρία κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο υπουργός Οικονομικών.Σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, δήλωση η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά μιας και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικαστική έρευνα εκδηλώθηκε μετά από καταγγελίες προς τις δικαστικές αρχές για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Εξάλλου χτες η Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία εξετάζει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, απέστειλε προς την ΒΡ την τελική απόφαση, οπότε και η τελευταία είτε θα συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών, είτε θα προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια. Από την πλευρά της η ΒΡ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες αμφισβητεί το πόρισμα των ελεγκτών, το οποίο χαρακτηρίζει ανακριβές και με εσφαλμένες κρίσεις.
Οπως προκύπτει από την υπόθεση η ΥΠΕΔΑ ολοκλήρωσε τους προσωρινούς φορολογικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις της ΒΡ τον Ιούλη του 1995. Μετά από την εξέταση τριών οικονομικών χρήσεων (1991, 1992, 1993) διαπιστώθηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις (απόκρυψη εσόδων και παράνομη εξαγωγή κερδών), οι οποίες αντίκριζαν σημαντικά ποσά. Το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ποσό που αντιστοιχούν οι φορολογικές παραβάσεις.
Από την πλευρά της η ΒΡ πρότεινε συμβιβασμό και δέχτηκε να καταβάλει το ποσό των 7,5 δισ. δραχμών, αλλά απαίτησε στην τελική έκθεση που θα συνέτασσε το υπουργείο Οικονομικών να απαλειφθούν οι κατηγορίες της απόκρυψης εσόδων και της παράνομης εξαγωγής κερδών, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.
Η αρμόδια εφορία βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο σύνταξης του πορίσματος, όπου και θα αναφέρεται το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής της ΒΡ και θα ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών καταλογιστικών πράξεων. Η δε ΒΡ είτε θα αποδεχτεί το πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών, είτε, το πιο πιθανό, θα προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια.
Σοβαρά πάντως ερωτηματικά δημιουργούνται τόσο για το χρόνο που επιλέχτηκε να δοθεί στη δημοσιότητα η μεμονωμένη περίπτωση της υπαρκτής φοροδιαφυγής της ΒΡ, όσο και για τη γενικότερη στάση του εκάστοτε και ανεξαρτήτου "χρώματος" υπουργού Οικονομικών στο θέμα της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Χωρίς δόση υπερβολής μπορούμε να πούμε ότι οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο δεν εξιχνιάζουν τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττει το μονοπωλιακό κεφάλαιο, αλλά αντίθετα τα συγκαλύπτουν. Οι δε μεγάλες οικονομικές εφορίες ΦΑΒΕ και ΦΑΕΕ, στις οποίες υπάγονται οι εμπορικές και βιομηχανικές ΑΕ, αποτελούν κυριολεκτικά απροσπέλαστα στη δημοσιότητα φρούρια, τα δε στελέχη των εφοριών αυτών απολογούνται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών. Οσες φορές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να δώσει στοιχεία φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, το έκανε επιλεκτικά και είχε πάντα συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα πολιτικής εκμετάλλευσης και εκβιασμού καταστάσεων, η στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος έχοντας στα συρτάρια του υπουργείου του τους φακέλους φοροδιαφυγής των ιδιωτικών καναλιών, εκβίασε τους ιδιοκτήτες τους ώστε την προεκλογική περίοδο να ρίξουν το βάρος υπέρ του ΠΑΣΟΚ.