Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Για την επιβίωση και την παιδεία

Το ΕΑΜ μας χάραξε το δρόμο

έφτιαξε ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ

κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία

Ζήτω, Ζήτω, Ζήτω το ΕΑΜ

Αυτού του αθάνατου ΕΑΜ, ιδρυτής, εμπνευστής, οργανωτής και τροφοδότης, με τους χιλιάδες, ηρωικούς νεκρούς του και τις ανεπανάληπτες εκείνες εξάρσεις του αγώνα για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία, ήταν το κόμμα του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ. Η ιστορική αλήθεια για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση είναι καιρός πια να γίνει ιστορικό θέμα με ασύγκριτη αντικειμενικότητα, όπως ασύγκριτος ήταν και ο πατριωτισμός των ΕΑΜιτών, ΕΛΑΣιτών, ΕΠΟΝιτών, ακόμα και των μικρών παιδιών.

Είναι γνωστό ότι, αμέσως μετά την είσοδο στη χώρα μας των στρατευμάτων κατοχής, το υπουργείο Παιδείας σχεδόν κλείνει τα σχολεία, επιτρέποντας τη λειτουργία τους κατά το σχολικό έτος 1941 - '42 μόνο για 20 μέρες.

Εξαθλίωση, πείνα, τρομοκρατία, χαφιεδισμός, προσπάθεια αφελληνισμού και εξανδραποδισμού. Μαυραγοριτισμός και διαφθορά. Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, πάνω από 300.000 συμπατριώτες μας, από τους οποίους 60.000 ήσαν παιδιά, πέθαναν από πείνα το χειμώνα 1941 - '42.

Μπροστά σ' αυτή την τραγική κατάσταση, το ΚΚΕ ίδρυσε την Εθνική Αλληλεγγύη, που στις γραμμές της εντάχθηκαν πλήθος από δασκάλους και καθηγητές και, ύστερα από σκληρούς αγώνες τους, λειτούργησαν μαθητικά συσσίτια στα σχολεία, που τα ξανάνοιξαν γιατί τα ελληνικά νιάτα έπρεπε να ζήσουν και να μορφωθούν με κάθε θυσία. Ακόμη και δάσκαλοι του ΕΛΑΣ επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν και διδάξουν.

Το ΚΚΕ, με την Κυβέρνηση του Βουνούμ ίδρυσε πέντε παιδαγωγικά φροντιστήρια στην Ελεύθερη Ελλάδα, με διευθυντές τους μεγάλους παιδαγωγούς: Κ. Σωτηρίου, Μ. Παπαμαύρο και Ρ. Ιμβριώτη. Και με τους μετεκπαιδευμένους δασκάλους: Ν. Αυγουλά, Κ. Καραμπατάκη και Κ. Λουκόπουλο. Τυπώθηκαν αναγνωστικά στο Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του Καρπενησίου για τη Γ και Δ τάξη του Δημοτικού και διανεμήθηκαν δωρεάν για πρώτη φορά στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Πάρα πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για τη σπουδαία και μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, της Εθνικής Αλληλεγγύης τα μαύρα χρόνια της Κατοχής, αλλά λόγω οικονομίας χώρου της εφημερίδας παραλείπουμε. Ομως τα βιβλία, όπως του Χάρη Σακελλαρίου "Η Παιδεία στην Αντίσταση", "Μιχάλης Παπαμαύρος", "Κώστας Σωτηρίου" και πολλά άλλα, μας προφέρουν ένα μεγάλο πλούτο γνώσεων.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δάσκαλος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαλιάδας - Πηνείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ