Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συντηρείται η φιλολογία περί κεντροαριστεράς

Προφανής στόχος η αναζήτηση "αριστερού" άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική της

Τη φιλολογία περί κεντροαριστεράς, "σύγκλισης και κοινής πορείας των προοδευτικών δυνάμεων", συντηρεί η κυβέρνηση, βοηθούμενη και από τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ, με προφανή στόχο να δώσει "αριστερό" άλλοθι στην αντιλαϊκή επέλαση που ετοιμάζει.

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,ο οποίος προκειμένου να προσδιορίσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς θεώρησε σκόπιμο να αθροίσει - κατά το γνωστό ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις - τις έδρες του ΠΑΣΟΚ, του... ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. "Η κεντροαριστερά διαθέτει το μέγιστο αριθμό των βουλευτών στη Βουλή μας, αγγίζει τον αριθμό των διακοσίων (αν αφαιρέσουμε τους βουλευτές που ανήκουν στη ΝΔ, δηλαδή τους 108)" (!). Ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη "βούληση" της κυβέρνησης για διάλογο με τα κόμματα "με τα οποία υπάρχει μία συγγένεια ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική, προκειμένου να προκύψουν οι ανάλογες συνεργασίες". Οταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει πρακτικά το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και αν αυτό σημαίνει έναρξη διαλόγου για κυβερνητική συνεργασία και αλλαγή του εκλογικού νόμου, απάντησε ότι "προχωρήσατε πολύ" και ότι "αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα".

Περισσότερο απαιτητικός και συγκεκριμένος εμφανίστηκε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και μέλος του ΕΓ Θ. Τσουκάτος,ο οποίος, μιλώντας στο "Φλας" τόνισε ότι "η συζήτηση δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη μόνο σε επίπεδο κορυφής, πρέπει να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια που να έχει χαρακτηριστικά και στη βάση, στο μαζικό κίνημα, ώστε ό,τι γίνεται να μην είναι μία κίνηση κορυφής που μετά να ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι, αλλά να έχει μία δυναμική στήριξη από την κοινωνία". Υποστήριξε ότι θα γίνει συζήτηση στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προσδιοριστούν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει το κυβερνών κόμμα ώστε να ανοίξει ο διάλογος, και άφησε για αργότερα, όταν θα έχει προχωρήσει ο διάλογος, τα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ενθερμος υποστηρικτής της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς εμφανίστηκε και ο υπεύθυνος Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Πανταγιάς, ο οποίος δήλωσε ότι "είναι απαραίτητο να ανοίξει ένας κύκλος γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου για τη σύγκλιση και ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς".

Την ίδια στιγμή όμως, στη σκιά του "διαλόγου περί κεντροαριστεράς", ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιβολή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, στις 10 με 13 του Οκτώβρη, πραγματοποιώντας έναν κύκλο επαφών τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς. Παράλληλα θα προχωρήσει στη στελέχωση των υπουργείων, των δημοσίων οργανισμών, τραπεζών αλλά και σε αλλαγές περιφερειαρχών.

Σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ προκειμένου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ