Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΓΟΥΛΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣΚΕΡΚΥΡΑΣ
Θα μπορούσαν να προλάβουν...

- Η μολυσματική ασθένεια της "λεπτοσπείρωσης" προκάλεσε το θάνατο σε δυο ανθρώπους στην Κέρκυρα. Αλήθεια, τι γίνεται;

- Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών έφεραν στην επιφάνεια το οξύ πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο νησί και ανέδειξαν την εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των τοπικών αρχών για την αντιμετώπισή του.

Οι κρατικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες υγιεινής της νομαρχίας, αν και γνώριζαν από μέρες το πρόβλημα της μολυσματικής ασθένειας που υπήρχε, δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα έστω απολύμανσης. Τώρα, μετά το θάνατο και του δεύτερου ασθενούς, τρέχουν όλοι να δείξουν το ενδιαφέρον τους. Τέτοια υποκρισία και φαρισαϊσμός απ' αυτούς που χρόνια αδιαφορούσαν.

- Πώς ανέκυψε το πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

- Το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα από τα αστικά λύματα, αλλά και λύματα βιοτεχνικών και άλλων μονάδων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές του νομού, είναι ιδιαίτερα έντονο από πολλά χρόνια. Επανειλημμένα έχουν γίνει προτάσεις και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, αλλά και από φορείς της Αυτοδιοίκησης για τη ριζική αντιμετώπισή του με την κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού, στις οποίες θα συγκεντρώνονταν τα λύματα από μεγάλες αστικές, ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές. Δηλαδή από ομάδες χωριών και οικισμών.

Ειδικά για την περιοχή της κοινότητας Καναλίων - όπου και σημειώθηκαν τα περιστατικά - το φθινόπωρο του 1995 οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας, είχαν προτείνει τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης από αστικά λύματα σε αυτή την κοινότητα με την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος κατ' αρχάς φυσικής ροής και στη συνέχεια ενός συμπληρωματικού και, επίσης, με την κατασκευή ενός κεντρικού αγωγού ενός χιλιομέτρου, που θα διοχέτευε τα λύματα της συγκεκριμένης κοινότητας και μια άλλης παραπλήσιας, της Κοινότητας Αλεπού, στο σύστημα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Κέρκυρας.

Αυτή την πρόταση υιοθέτησε αργότερα και η Κοινότητα Καναλίων, η οποία έκανε διάφορες παρεμβάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στη Νομαρχία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Για τη γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και την αδιαφορία που υπάρχει, είναι ενδεικτικό ότι από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρακρατούν από το 2ο Πακέτο Ντελόρ 10 δισ. δραχμές για τους τέσσερις νομούς των Ιονίων νήσων, από τα οποία αναλογούν 3,5 δισ. δραχμές περίπου στην Κέρκυρα. Οπως υποστηρίζουν, τα παρακρατούν για τον τουρισμό, με στόχο στην πραγματικότητα να τα "ρίξουν" στις τσέπες κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών ή κομπιναδόρων που κινούνται στο τουριστικό κύκλωμα. Θα μπορούσαν με τα λεφτά που ανήκουν στο Νομό της Κέρκυρας να φτιαχτούν τουλάχιστον δύο βιολογικοί καθαρισμοί.

- Ποιες οι επιπτώσεις στον τουρισμό της Κέρκυρας;

- Είναι ένας αρνητικός παράγοντας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βάζουν συνεχώς το θέμα της τουριστικής προβολής. Η καλύτερη διαφήμιση είναι η κατασκευή τέτοιων έργων υποδομής που προανέφερα, που θα προσέχουν το περιβάλλον, το οδικό δίκτυο και την παροχή ιδιαίτερα υγειονομικών και άλλων υπηρεσιών, με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ