Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Το αναγκαίο συμπλήρωμα

"Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Απ' τη μια πλευρά της γραμμής βρίσκονται τα συντηρητικά κόμματα, το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και απ' την άλλη τα προοδευτικά κόμματα. Σ' αυτά ανήκει το ΔΗΚΚΙ". Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον πολιτικό χάρτη της χώρας ο κ. Τσοβόλας, στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ στο "Μέγκα".

Η θέση ότι σήμερα υπάρχει ένα εντελώς νέο, διαφορετικό, συντηρητικό ΠΑΣΟΚ, που έχει μεγάλες διαφορές απ' το παλιό "προοδευτικό" ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετείχε ως κορυφαίο στέλεχος ο κ. Δ. Τσοβόλας μέχρι πριν δυο χρόνια, επαναλαμβάνεται με επιμονή από τον αρχηγό του ΔΗΚΚΙ. Σε ανακοίνωση του κόμματος αυτού, μετά το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τονιζόταν ότι "ο κ. Σημίτης και το νέο ΠΑΣΟΚ τα πήραν όλα. Αυτοί είναι τώρα οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης". Αλλά και στις υπόλοιπες εμφανίσεις του ο κ. Τσοβόλας διαφοροποιεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ απ' αυτό της κυβερνητικής οκταετίας '81-'89.

Δε γνωρίζουμε ποια στοιχεία προόδου εντοπίζει στην περίφημη εκείνη οκταετία ο ηγέτης του ΔΗΚΚΙ. Μήπως το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της περιόδου '85-'87, την προσυπογραφή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, τη βαθύτερη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την παραχώρηση του Ακτιου στα αμερικανικά ΑΒΑΚΣ, τα δικαστικά πραξικοπήματα στη ΓΣΕΕ, το χτύπημα των λαϊκών κινητοποιήσεων από τα ΜΑΤ του κ. Αρκουδέα;

Ισως θεωρεί προοδευτική τη δική του στάση, όταν υπερασπιζόμενος το σταθεροποιητικό πρόγραμμα '85-'87 δήλωνε στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του '87, τα εξής καταπληκτικά:

"Κάθε αύξηση των ονομαστικών εσόδων συμβάλλει στην αύξηση των τιμών και έτσι αυτοτροφοδοτείται ο πληθωρισμός, μέσα απ' την προσπάθεια εξισορρόπησης τιμών και εισοδημάτων. Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αυτόν το φαύλο κύκλο επιχειρεί να σταματήσει η κυβέρνηση με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα". Δηλαδή, φταίνε οι αυξήσεις μισθών για τον πληθωρισμό!

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική αποτελεί φυσιολογική συνέχεια,στις νέες συνθήκες, της πολιτικής της 8ετίας, που τόσο θαυμάζει ο κ. Τσοβόλας. Ολη αυτή την περίοδο βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής ήταν και παραμένει η περαιτέρω προσαρμογή της χώρας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, με βάση τις επιλογές και τις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ετσι για παράδειγμα η κοινοτική κατεύθυνση για ισοπέδωση και ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων εκφράστηκε στη δεκαετία του '80 με τα "Μέτρα Ρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων", ενώ στη δεκαετία του '90 με τη "Λευκή Βίβλο".

Γι' αυτό δεν είναι τυχαία η ομόφωνη υπερψήφιση των πολιτικών κατευθύνσεων στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και από τους οπαδούς του κ. Σημίτη και από τους οπαδούς του κ. Τσοχατζόπουλου, που ήταν οι πρωταγωνιστές της περιβόητης παπανδρεϊκής 8ετίας.

Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσοβόλας δεν αποκλείει με σαφήνεια κάποια μετεκλογική συνεργασία με αυτό το δήθεν "νέο" συντηρητικό ΠΑΣΟΚ. Σε σχετική ερώτηση του "Μέγκα" τόνισε ότι αν το μετεκλογικό σκηνικό είναι τέτοιο ώστε να μην μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί, τότε το ΔΗΚΚΙ θα εκμεταλλευτεί την ψήφο του λαού για να επιβάλει όρους συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Οι όροι αυτοί ήταν η ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, η χάραξη πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής και η διαφάνεια στο σύστημα ανάθεσης των μεγάλων έργων.

Τώρα το πώς θα επιτευχθεί μετεκλογικά να κινηθεί σε τέτοιες κατευθύνσεις ο προστατευόμενος της ΕΕ και των Ελλήνων μεγαλοεκδοτών - μεγαλοεργολάβων κ. Σημίτης, αυτό μόνο η καλπάζουσα φαντασία του κ. Τσοβόλα μπορεί να εξηγήσει. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΗΚΚΙ θα στηρίξει, αν χρειαστεί, μετεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ. Και το γεγονός αυτό δεν είναι μια αυθαίρετη επιλογή της ηγεσίας του. Πηγάζει από τις πολιτικές επιλογές του, που όσο και αν διατείνεται για το αντίθετο ο αρχηγός του, ελάχιστα διαφέρουν απ' αυτές του κυβερνώντος κόμματος.

Το ΔΗΚΚΙ συμφωνεί ουσιαστικά με το πλαίσιο στόχων σύγκλισης του Μάαστριχτ και αποδέχεται τον υποβαθμισμένο, εξαρτημένο ρόλο της χώρας, στα πλαίσια του κοινοτικού καταμερισμού εργασίας. Συμβάλλει επίσης ενεργά στην προσπάθεια εδραίωσης της ταξικής συνεργασίας στη χώρα μας.

Γι' αυτό και το κόμμα αυτό δεν αποτελεί αντίπαλο, αλλά το αναγκαίο συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ στη μεταπαπανδρεϊκή περίοδο. Αποτελεί για το σύστημα έναν ακόμη χώρο εγκλωβισμού όσων οπαδών του ΠΑΣΟΚ σοκάρονται από τα έργα και τον κυνικό λόγο του κ. Σημίτη.

Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο συμβολής στη συναίνεση (2000-02-20 00:00:00.0)
ΟΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΚΚΙ (2000-01-25 00:00:00.0)
Πίσω στην προηγούμενη δεκαετία (1997-05-20 00:00:00.0)
Πίσω στην προηγούμενη δεκαετία (1997-05-20 00:00:00.0)
Βολεύει η "κόντρα" (1996-09-11 00:00:00.0)
Με σημαία τη συναίνεση... (1996-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ