Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεκλογική "σημαία" Αρσένη, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Από την Κύπρο και με σημαία το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, ξεκίνησε ουσιαστικά την προεκλογική του εκστρατεία ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,ο οποίος ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη, έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κ. Ηλιάδη, με κεντρικό θέμα το δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επανέλαβε τη θέση ότι η απειλή του τουρκικού επεκτατισμού αφορά εξίσου το χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου και γι' αυτό "είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε μια κοινή απειλή". Και συμπλήρωσε ότι με την εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος έχει αλλάξει, υπέρ της ελληνικής πλευράς, το στρατιωτικό ισοζύγιο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα "το δόγμα έχει συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κύπρου και της Ελλάδας". Πρόσθεσε πάντως ότι το δόγμα "έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και σχεδιάστηκε για να αποτρέψει επιθετικές κινήσεις του αντιπάλου" και προεξόφλησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η πορεία που έχει δρομολογηθεί "δεν είναι αντιστρέψιμη οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν βρεθεί στην εξουσία".

Σημαντικό μέρος της συνέντευξής του ο Γερ. Αρσένης το αφιέρωσε σε αιχμές σε βάρος της ΝΔ και του προκατόχου του στο υπουργείο Αμυνας, Γ. Βαρβιτσιώτη,σχετικά με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά την άμυνα της Κύπρου.

Στο μεταξύ, αντιφατικές δηλώσεις έγιναν χτες στη Λευκωσία, σχετικά με το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φ. Κρίστοφερ,που βρίσκεται στη Λευκωσία για την παρακολούθηση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον του ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση του διαβίβασε ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Αλ. Μιχαηλίδης τον αντέκρουσε χτες, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου "έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενθάρρυνση των αμερικανικών προσπαθειών στο Κυπριακό".

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί στην Κύπρο είναι η πρωτοβουλία της Αμερικανίδας Φ. Ολμπράιτ για διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών της κυπριακής εθνοφρουράς και των κατοχικών στρατευμάτων με υποτιθέμενο στόχο την αποφυγή προστριβών στην "πράσινη" γραμμή. Παράγοντες της κυπριακής κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο διάλογος αυτός ανοίγει "έναν επικίνδυνο δρόμο", αφού στην ουσία αποτελεί προσπάθεια νομιμοποίησης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς ως ισότιμου συνομιλητή του κυπριακού κράτους. Οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι τους επιβλήθηκε αυτός ο διάλογος και δηλώνουν ανακουφισμένοι, γιατί μετά τις πρόσφατες δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων έχει ανασταλεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ