ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-
Η τραγική σύμπτωση ενός γεγονότος, όπως ο εντοπισμός του κυκλώματος παιδεραστίας στο Βέλγιο, με την -πριν από ενάμιση χρόνο - σκέψη δεκάδων κυβερνήσεων και ξένων οργανισμών για την πραγματοποίηση μιας πρώτης παγκόσμιας διάσκεψης με στόχο την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, βρήκε τόπο "συνάντησης" στη σουηδική πρωτεύουσα.
Από χτες, λοιπόν, στη Στοκχόλμη συναντώνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 126 χώρες και εκπρόσωποι δεκάδων διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών σε μία προσπάθεια να βρουν και να προτείνουν την υιοθέτηση ενός κοινού σχεδίου δράσης και την επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας για την εξάρθρωση της παιδικής πορνείας ή πορνογραφίας. Θα καταφέρουν, αυτή τουλάχιστον τη φορά, να κάνουν τα λόγια πράξεις; Σ'αυτό το σημείο είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο εκπροσώπου ολλανδικής οργάνωσης για τα παιδιά: "Κανείς δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με το συνέδριο της Στοκχόλμης. Είναι όμως μία αρχή, καθώς πριν τρία χρόνια κανείς δεν μιλούσε ανοιχτά για την παιδική πορνεία. Ισως, τώρα, κάτι να αρχίζει να γίνεται"...
"Η κακοποίηση των παιδιών ισοδυναμεί με την κακοποίηση του μέλλοντός μας", επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, στη διάρκεια της ομιλίας του που σήμανε την έναρξη των εργασιών της πενθήμερης διάσκεψης της Στοκχόλμης για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνείας. Ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ως το "πιο κτηνώδες και απεχθές έγκλημα", κάλεσε τις δεκάδες ξένες κυβερνήσεις να βρουν τρόπους ώστε "να κάνουν τα λόγια πράξεις".
Ο διεθνής συντονιστής του κινήματος "Για τον Tερματισμό της Παδικής Πορνείας στον Ασιατικό Τουρισμό" (ΕCPAT), Ρον Ο' Γκρέιντι, δήλωσε ότι στη διάρκεια των πέντε ημερών που θα διαρκέσει η διάσκεψη "10 έως 12 εκατομμύρια ενήλικοι θα κακοποιήσουν σεξουαλικά 1.000.000 παιδιά μόνον στην Ασία".
Αλλοι σύνεδροι είπαν ότι η εκμετάλλευση παιδιών είναι χειρότερη όχι μόνον σε ασιατικές χώρες όπως η Ταϋλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Ινδία, αλλά και σε χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Κάρολ Μπέλαμι, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο παιδιά εξωθούνται στην πορνεία, πωλούνται σαν αντικείμενα σεξουοαλικής εκμετάλλευσης ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων πορνογραφίας."Η εμπορική, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει γίνει μία παγκόσμια βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολλαρίων" πρόσθεσε η Μπέλαμι καταλήγοντας ότι τα κορίτσια είναι η μεγαλη πλειοψηφία των θυμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εκδιώχνονται από τα πορνεία για να συνεχίσουν τη μαρτυρική τους ζωή στο δρόμο όταν ανακαλυφθεί ότι κώλυσαν "Εϊτζ" από κάποιο "πελάτη"!
Εκπρόσωποι άλλων διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών υποστήριξαν ότι τα κυκλώματα παιδικής πορνείας και πορνογραφίας διευρύνουν τη δράση τους και μέσω του διεθνούς διαδικτύου ΙΝΤΕΡΝΕΤ...
Την ώρα που άρχιζε η πενθήμερη διάσκεψη της Στοκχόλμης για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνείας, γιατροί και εργαζόμενοι στους τομείς υγείας της Ρουμανίας κατήγγειλαν ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι παραμελούν τα παιδιά που πάσχουν από Εϊτζ μιας που στηρίζονται μόνον στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη νοσηλεία των παιδιών.
"Η Ρουμανία έχει το 54% των κρουσμάτων Εϊτζ σε παιδιά και νέους σε όλη την Ευρώπη. Ομως η κυβέρνηση είναι τελείως αδιάφορη και αγνοεί τα πλάσματα αυτά" δήλωσε η Μανουέλα Κανεπέσκου του Ιδρύματος Παροχής Υπηρεσιών στα Παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι "η κοινωνία της Ρουμανίας φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη μόλυνση του 98% 3.500 παιδιών".
Οπως αποκάλυψε η Κανεπέσκου, στο νοσοκομείο της Κοστάντζα νοσηλεύονται περίπου 1.000 παιδιά και 70 ενήλικοι αλλά δεν υπάρχει στο προσωπικό ούτε ένας που να είναι ειδικευμένος στην περιποίηση ασθενών με Εϊτζ!