Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ιερή και απαραβίαστη η ασυδοσία για τα ΜΜΕ

Ενισχύει την ασυδοσία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ανατρέπει τις ελάχιστες θετικές διατάξεις του νόμου 2328/95. Μάλιστα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακυρώνει ακόμη και τον έλεγχο από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών στις εταιρίες των μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες). Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, κατέθεσε στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ για επικύρωση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης.

Με απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε και έκρινε μη νόμιμες τις εξής διατάξεις:

  • Το ασυμβίβαστο που προβλεπόταν μεταξύ μετόχων ή εταιριών διαφημιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.
  • Διαγραπτέες κρίθηκαν οι διατάξεις με τις οποίες επιβάλλονταν κυρώσεις σε διαφημιστικές εταιρίες και σε επιχειρήσεις οπτικοακουστικών μέσων σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν στο ΕΣΡ αναλυτική κατάσταση μετοχών και στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας αντίγραφα κάθε νέας εταιρίας, δανείου ή ενεχυρίασης μετοχών.
  • Επίσης, ακυρώθηκε και η διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε την ανάκληση της άδειας στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ΑΕ σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν στο Μητρώο Επιχειρήσεων του ΕΣΡ αναλυτική κατάσταση των μετόχων και κατάλογο των εργαζομένων σ' αυτές.
  • Διαγραπτέα κρίθηκε και η ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας μπορούσε να εισηγηθεί στα μέλη του ΕΣΡ τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Την απόφασή του αυτή το ΣτΕ τη δικαιολόγησε με το αιτιολογικό πως το ΣΔΟΕ έχει ως κύρια αποστολή τον προληπτικό έλεγχο για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, ενώ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των οργάνων στα οποία μπορεί να αναθέσει στο ΕΣΡ τη διενέργεια ελέγχων για την εξακρίβωση της ακρίβειας των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμες τις διατάξεις που υποχρέωναν τους μετόχους ή εταίρους διαφημιστικών επιχειρήσεων να υποβάλουν δήλωση ότι δε συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σε επιχειρήσεις παραγωγής οπτικοακουστικών έργων. Επίσης, μη νόμιμη κρίθηκε η διάταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που πρόβλεπε τη δυνατότητα των εταιριών, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις με απευθείας ανάθεση με το δημόσιο να ζητούν αποζημίωση, αν προηγούμενα δεν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη συνδρομής της παραγράφου 11 του άρθρου 1 του νόμου 2328/95.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ