Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τη γλώσσα της αλήθειας του "εκσυγχρονισμού"

Το σύνθημα περίμενε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα που συνεδρίαζανΚΟ και ΚΕ: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει - ΠΑΣΟΚ τώρα Νέα Νίκη". Αν είναι η Ελλάδα να σωθεί από το ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς μπορεί... να περιμένει.

* * *

Κι όμως ο Κ. Σημίτης διαθέτει "όραμα". Βεβαίως εξόχως "εκσυγχρονιστικό". Ποιο είναι; "Η Ελλάδα του 21ου αιώνα" (!). Η αλήθεια είναι ότι αν περάσει η λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που εξαγγέλλει, θα οδηγήσει τον τόπο και το λαό κατευθείαν στο μεσαίωνα. "Αλματα" για τη βαρβαρότητα.

* * *

Πάντως στη χτεσινή ομιλία του ο Κ. Σημίτης, παρ' όλο που απευθύνονταν σε κομματικό σώμα, δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη "σοσιαλισμός" ή "κεντροαριστερά". Ε, όχι και να "δουλεύονται" μεταξύ τους. Αρκετά "δουλεύουν" τους άλλους.

* * *

"Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας"... βροντοφώναξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Αυτό το οποίο θα πούμε, θα το εφαρμόσουμε". Πολύ ωραία! Δεν μπαίνει τώρα στον κόπο να μας πει συγκεκριμένα - και όχι γενικόλογα - ποια αντιλαϊκά μέτρα θα εφαρμόσει. Αν θέλει να μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας και όχι να εξαπατά και να κοροϊδεύει...

* *

Και αφού "ό,τι πούμε θα το εφαρμόσουμε", γιατί αποφεύγει ο Κ. Σημίτης συστηματικά να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο θέμα της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στη Διακυβερνητική; Μήπως θέλει εν λευκώ εξουσιοδότηση; Πώς σας πέρασε τέτοια ιδέα;

* * *

Αντί οποιασδήποτε άλλης τοποθέτησης για τη Διακυβερνητική, προτίμησε να θέσει ερωτήματα, όπως: "Ποια θα είναι η θεσμική θέση της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ στο εκρηκτικό κοινωνικό ζήτημα της ανεργίας και της απασχόλησης;". Ελα ντε. Αν είναι κόπος, ας μας απαντήσει μετά τις εκλογές!

* * *

Εκεί που ο πρωθυπουργός ξεπέρασε τον εαυτό του και έπαθε κρίση ειλικρίνειας ήταν στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Θέλετε μερικά παραδείγματα: "Μεριμνήσαμε για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη βελτίωση της απασχόλησης (αλλά) και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων... Δώσαμε βάρος στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών... Επιμείναμε στην οικοδόμηση ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας για τους κοινωνικά ασθενέστερους". Θέλετε κι άλλα;

* * *

Ορίστε: "Ποτέ δε νιώσαμε την ανάγκη νεοφιλελεύθερων πειραματισμών και λύσεων που εισηγείται η ΝΔ". Η αλήθεια να λέγεται. Δεν πειραματίστηκαν. Βάδισαν ολοταχώς και αδίστακτα στο νεοφιλελευθερισμό, αφήνοντας άναυδους τους "καθαρούς" νεοφιλελεύθερους.

* * *

Το καλύτερο το άφησε για το τέλος. "Σήμερα με τις αποφάσεις μας εγκαινιάζουμε μια νέα πορεία της ελληνικής κοινωνίας, για μια πολιτεία που θα εγγυάται την ευημερία των ανθρώπων και δε θα στέκεται μόνον σε αριθμούς και δείκτες". Μακριά από μας η σκέψη ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Σημίτη είναι οι δείκτες του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

* * *

Αυτό που εντυπωσίασε πάντως ήταν η απόλυτη πίστη του Κ. Σημίτη ότι έχει στην τσέπη τη "λαϊκή εντολή". Πριν αρχίσει η ομιλία του έπεσε η ασφάλεια του διακόπτη του μικροφώνου, αλλά ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάστηκε: "Ασφάλεια υπάρχει! Πλήρης ασφάλεια για τη νίκη". Για να δούμε, θα νιώθει το ίδιο ασφαλής το βράδυ της 22 Σεπτέμβρη...

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ