Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αρχισε ο βομβαρδισμός των αμάχων

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση, αφού ο Α. Λέμπεντ και ο διοικητής των δυνάμεων των Τσετσένων, Α. Μασχάντοφ, ανακοίνωσαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

ΓΚΡΟΖΝΙ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Αρχισε από χτες ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες σφυροκοπούν με βαρέα όπλα τις θέσεις των αυτονομιστών ανταρτών και ήδη σε αρκετά σημεία της πόλης έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές. Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο του στρατιωτικού διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, Κονσταντίν Πουλικόφσκι, όπου αναφέρεται ότι θα εξαπολυθεί μια μεγάλη ρωσική επίθεση στην περίπτωση που οι αντάρτες δε συμμορφωθούν, αναχωρώντας από το Γκρόζνι. Τριάντα άμαχοι σκοτώθηκαν από τις χτεσινές επιθέσεις και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφάξ". Την πληροφορία αυτή δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητες πηγές.

Ο αντικαταστάτης του Πουλικόφσκι, Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, απείλησε τους αντάρτες να μην περιμένουν άλλη προειδοποίηση.

"Οι αντάρτες δε θα ζουν για να δουν άλλες προειδοποιήσεις από μένα", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και πυρομαχικά.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στην Τσετσενία, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, έφθασε χτες στην Τσετσενία για συνομιλίες με Ρώσους στρατιωτικούς και τους ηγέτες των ανταρτών, μετέδωσε το "Ιντερφάξ". Ο Λέμπεντ συναντήθηκε με τον Τιχομίροφ στη βάση Χανκάλα, κοντά στο Γκρόζνι, και δήλωσε πως αναμένεται συνάντησή του με τον αυτονομιστή ηγέτη Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ και τον στρατιωτικό διοικητή των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ. Πάντως, στενός συνεργάτης του Λέμπεντ δήλωσε ότι ο στρατηγός και γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχει τον άμεσο έλεγχο της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης στην Τσετσενία, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα προσπαθήσει να "πείσει".

Μετά τη συνάντησή του με τη ρωσική πλευρά, ο Λέμπεντ υποσχέθηκε πως "θα επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι το πρωί", εννοώντας πριν τις 6 (ώρα Ελλάδας) που εκπνέει το τελεσίγραφο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου υποστήριξε δημόσια ότι η πόλη δεν πρέπει να βομβαρδιστεί, συμφωνώντας με την άποψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Ιγκόρ Ροντιόνοφ. Ο Ροντιόνοφ, από την πλευρά του, είχε δηλώσει χτες ότι η προθεσμία που έδωσαν οι ρωσικές δυνάμεις για το Γκρόζνι αποτέλεσε προσωπική πρωτοβουλία του στρατηγού Πουλικόφσκι. Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι ο Πουλικόφσκι δέχτηκε "αυστηρή επίπληξη" για την πρωτοβουλία του αυτή.Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εγκατέλειψε χτες το Γκρόζνι λόγω της επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον των θέσεων των Τσετσένων ανταρτών.

"Τα μέλη της αντιπροσωπείας πρέπει τώρα να αναζητήσουν προσωρινή έδρα κάπου αλλού στην Τσετσενία ή στη γειτονική Ιγκουσετία, αλλά φυσικά θα εξακολουθήσουν να εργάζονται", δήλωσε ο Ελβετός διπλωμάτης Ολαφ Κιέλσεν.

Αργά το βράδυ ο στρατηγός Α. Λέμπεντ και ο διοικητής των δυνάμεων των Τσετσένων αυτονομιστών Α. Μασχάντοφ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός που ισχύει από απόψε. Εξάλλου, ο στρατηγός Λέμπεντ δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει στο ρωσικό στρατό να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των θέσεων των Τσετσένων.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την απόφαση για μεγάλη ρωσική επίθεση καταδίκασαν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

"Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς τις εμπλεκόμενες πλευρές, πως ύστερα από εχθροπραξίες 20 μηνών η διαμάχη τους δεν πρόκειται να λυθεί με τη χρήση βίας. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες στοιχειώδεις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκλιν Ντέιβις, εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για τις "τρομοκρατικές απειλές" του στρατηγού Πουλικόφσκι.

Σε προσωπική επιστολή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Μπιλ Κλίντονπαρακινεί τον Γιέλτσιν να βρει μια λύση με διαπραγματεύσεις στην Τσετσενία και να εμποδίσει την επίθεση στο Γκρόζνι.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι ανησυχεί σοβαρά για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τσετσενία και κάλεσε και τις δύο πλευρές "να σταματήσουν τις νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις".

Παράλληλα, οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Δανίας και της Πολωνίας, οι οποίοι έχουν συνάντηση στη Γερμανία, έκαναν έκκληση στη Ρωσία να εξεύρει μια πολιτική λύση για την επίλυση της διαμάχης.

Αλλά και η Γαλλία προέτρεψε χτες τις ρωσικές δυνάμεις και τους αντάρτες να σταματήσουν τις μάχες και να επιζητήσουν μια λύση με διαπραγματεύσεις.

Διάφορες οργανώσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων συναντήθηκαν στη Μόσχα και απαίτησαν από τον Ρώσο Πρόεδρο να επέμβει προσωπικά και να σταματήσει αμέσως αυτή την κατάσταση.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έκανε έκκληση προς τις αρχές της Ρωσίας να αναβάλουν το χρονικό σημείο εκπνοής του τελεσιγράφου, δεδομένου ότι η διήμερη προθεσμία δεν επαρκεί για τον πληθυσμό, ώστε να αναχωρήσει έγκαιρα.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, 80 - 150.000 κάτοικοι του Γκρόζνι θα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στην τσετσενική πρωτεύουσα.

Ο πρώην βοηθός του Γιέλτσιν, Εμίλ Πάιν, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η ρωσική επίθεση, θα είναι και η στιγμή της κήρυξης της 22 Αυγούστου ως μέρας γενικού πένθους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αποκλείεται να μη γνώριζαν, τόσο ο Λέμπεντ όσο και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, την απόφαση βομβαρδισμού του Πουλικόφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Τσετσένων ανταρτών, ο στρατιωτικός διοικητής τους, Ασλάν Μασχάντοφ, είναι έτοιμος να δώσει τη διαταγή να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος μιας ειδικής επιχείρησης με την ονομασία "Επιλογή Μηδέν", αν αρχίσουν οι ρωσικές δυνάμεις τη μεγάλη επίθεσή τους.

Ενώ όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας μεταδίδουν συνέχεια πληροφορίες για τις εξελίξεις στο Γκρόζνι, ο ρωσικός Τύπος ασχολήθηκε χτες με τις φήμες που αφορούν την υγεία του Γιέλτσιν. Η "Νιζαμισίμαγια Γκαζέτα" αναφέρει πως ο Γιέλτσιν βρίσκεται σε διακοπές στο Βαλντάι, ενώ η "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" δημοσίευσε άρθρο σχετικά με το πού φυλάγονται τα προσωπικά έγγραφα της υγείας του Ρώσου Προέδρου. Ο ραδιοφωνικός σταθμός "Εκο Μόσκβι" μετέδωσε πληροφορίες ότι ο Γιέλτσιν βρίσκεται από τις 15 Αυγούστου σε καρδιολογικό κέντρο θεραπείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ