Κυριακή 18 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πηγή ζωής η φωτογραφία

Η φωτογραφία και ο φακός αποτέλεσε και αποτελεί πηγή ζωής και έμπνευσης για τον Σπ. Μελετζή. Σήμερα στα 92 του χρόνια ο φωτογράφος του αγώνα, της Εθνικής Αντίστασης, της αγροτιάς, της υπαίθρου, των αρχαιοτήτων του τόπου και της άλλης Ελλάδας, δε θέλει να σταματήσει να "παίζει" με τον φακό... "Η φωτογραφία στάθηκε για μένα το μεγάλο σχολείο της ζωής μου", με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ξεκίνησε την κουβέντα μαζί μας ο Σπ. Μελετζής όταν τον επισκεφθήκαμε στο εργαστήρι του, που είναι σκαρφαλωμένο στην κορφή ενός λόφου στου Ζωγράφου.

Εφτά δεκαετίες, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φωτογραφία. Η σχέση που έχει αναπτύξει με τον φακό είναι ερωτική. "Πολλές φορές κινδύνεψα, ακόμα και να χάσω τη ζωή μου, προκειμένου να βγάλω μια φωτογραφία", μας είπε. Ο Σπ. Μελετζής, κατόρθωσε να απαθανατίσει τις μεγαλύτερες στιγμές της Αντίστασης, έφερε μέχρι τις μέρες μας σε άσπρο και μαύρο μια Ελλάδα με πολλά χρώματα.Αποτύπωσε πάνω στο φωτογραφικό χαρτί, τους αγώνες, την ελπίδα, τη λεβεντιά, τη χαρά και τον πόνο ενός ολόκληρου λαού στα "πέτρινα" χρόνια του αγώνα.Οι φωτογραφικές του περιπλανήσεις στον Ολυμπο και στην ύπαιθρο της πατρίδας μας, έδωσαν ένα μοναδικό φωτογραφικό υλικό, με τις ομορφιές του τόπου αλλά και την αγωνία και τον μόχθο του αγροτικού κόσμου. Το μοναδικό αυτό ιστορικό και ανεπανάληπτο φωτογραφικό υλικό, θα μείνει παντοτινή κληρονομιά του λαού μας.

Τα πρώτα βήματα στο κόσμο της φωτογραφίας

Ο Σπύρος Μελετζής γεννήθηκε το 1904 στην Ιμβρο. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και σε ηλικία 17 χρόνων, θα εγκαταλείψει το νησί του και θα πάει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι η πολιτεία που θα γίνει ο πρώτος σταθμός και το πρώτο βήμα στην καριέρα του. Οι φιλοδοξίες της οικογένειάς του ήταν ο Σπύρος να μάθει τα εκκλησιαστικά και κάποια μέρα να τον δουν αξιωματούχο της Εκκλησίας. Ο Σπ. Μελετζής όμως, ούτε ιερωμένος θα γίνει, αλλά ούτε και την τέχνη - υδραυλικός - του πατέρα του θα ακολουθήσει. Ο Σπύρος Μελετζής θα βρεθεί στο φωτογραφείο του Παναγιώτου και εκεί θα έχει την πρώτη επαφή με το φακό και το πρώτο αντάμωμα με τη φωτογραφία. Αργότερα θα κάνει ένα μικρό σταθμό στη Θεσσαλονίκη και τελικά θα φτάσει στην Αθήνα.

Μαθητής του φωτογράφου της βασιλικής αυλής

Στην Αθήνα ο Σπύρος Μελετζής θα δουλέψει για οκτώ χρόνια στο φωτογραφείο του Μπούκα, επίσημο φωτογράφο των Ανακτόρων. "Ηρθαμε πολλές φορές σε προστριβές, μας είπε ο Σπ. Μελετζής. Μου είχε πει ότι δεν πρόκειται να γίνω φωτογράφος, γιατί δεν έχω "μάτι". Μου κόστισαν αφάνταστα εκείνες οι κουβέντες, αλλά είπα, Μελετζή ή πρέπει να γίνεις φωτογράφος ή πρέπει να φύγεις από το φωτογραφείο". Μετά από οκτώ χρόνια δουλιάς πάνω στη φωτογραφία, ο Σπ. Μελετζής, θα κάνει ένα φωτογραφικό ταξίδι 22 μηνών στην Ηπειρο. Από αυτήν την περιοδεία, συγκέντρωσε ένα πολύτιμο υλικό και επιστρέφοντας στην Αθήνα πραγματοποίησε, το 1939, την πρώτη έκθεση στον Παρνασσό. Ενα δεύτερο φωτογραφικό ταξίδι κι αυτό προπολεμικό θα γίνει στην Κεφαλονιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ελλάδα και Ελληνες» (2007-03-24 00:00:00.0)
Η Πρέβεζα... του Μελετζή (2004-11-23 00:00:00.0)
Εικονογράφος του λαϊκού αγώνα (1999-11-23 00:00:00.0)
Φωτογράφισε τη γενέτειρά του (1998-05-08 00:00:00.0)
Πράξη τιμής... (1997-05-27 00:00:00.0)
(2ο) Το κάλεσμα της Εθνικής Αντίστασης έφτασε (1996-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ