Η πολύχρονη πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας είναι η βασική αιτία της συνεχούς μείωσης της αγοραστικής κίνησης, δηλώνουν οι καταστηματάρχες
Καμία αναθέρμανση στην αγορά δεν έφεραν οι θερινές εκπτώσεις παρά τα υψηλά ποσοστά τους, που έφτασαν μέχρι και 60%. Οι ελπίδες των καταστηματαρχών για άνοδο του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων αποδείχτηκαν για μια κόμη φορά φρούδες, καθώς βούλιαξαν στην αδυναμία των καταναλωτών για αγορές. Απ' τη μια η εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και απ' την άλλη οι αυξήσεις, σε μια σειρά βασικά είδη κατανάλωσης δεν επέτρεψαν στην πλειοψηφία των καταναλωτών να περάσουν το "κατώφλι" των καταστημάτων. Οι άδεις τσέπες τους ανάγκασαν και πάλι να βλέπουν τις βιτρίνες από μακριά, παρά τα ελκυστικά ποσοστά εκπτώσεων, που φιγουράριζαν σε αυτές. Οι έμποροι, που είδαν και φέτος το τζίρο τους να μειώνεται κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, περιγράφουν την κατάσταση με τη φράση "κάθε πέρυσι και καλύτερα", ενώ η ανησυχία για το μέλλον τους είναι εμφανής ακόμη και στο βλέμμα τους.
Η σφιχτή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που περιόρισε την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού στα άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή του αγαθά, η πολιτική των αντικειμενικών κριτηρίων, του 35% και της απελευθέρωσης των ενοικίων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αλλά και η ισοπεδωτική χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών, αποτελούν τα βασικά αίτια κοινής αποδοχής για όλους τους μικρομεσαίους για την τραγική κατάσταση που βιώνουν και που καθημερινά βλέπουν να επιδεινώνεται.
"Δεν έχει λεφτά ο κόσμος", επισημαίνει ο Δ. Τασσόπουλος που εκμεταλλεύεται κατάστημα γυναικείων και παιδικών ρούχων σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Η επιχείρηση βγάζει δε βγάζει τώρα τα έξοδά της και αυτό ωθεί τον καταστηματάρχη να τα βάλει με τις τράπεζες. "Οταν έχω 40% λιγότερο κέρδος από πέρσι και οι τράπεζες μου ρουφάνε το αίμα, τι περιμένεις να κάνω;", ρωτάει καθώς "δεν του βγαίνουν" τα χρήματα που οφείλει στην τράπεζα.
Στο πρατήριο έτοιμων ενδυμάτων "Πλέξις", η υπεύθυνη του μαγαζιού διαβάζει ένα βιβλίο "μπεστ σέλερ" και δείχνει να... αιφνιδιάζεται που μπήκε άνθρωπος στο μαγαζί. Οπως εξηγεί στο "Ρ", τα αίτια για τη μειωμένη κίνηση, πρέπει να αναζητηθούν "στη μείωση των εισοδημάτων, που αναγκάζει τους καταναλωτές να χαλάνε όλα τους τα λεφτά για βασικά είδη". Η ίδια επισημαίνει, ότι το συγκεκριμένο κατάστημα περνάει τη χειρότερη χρονιά από όλες τις προηγούμενες(13 τον αριθμό), με τζίρο μειωμένο κατά 30% σε σχέση με πέρσι.
Η αύξηση του κόστους ζωής δεν αφήνει περιθώρια για δαπάνες σε ρούχα. Διαπιστώνεται, όμως, ότι η κρίση είναι γενικότερη στο χώρο του λιανικού εμπορίου, ακόμα και σε εποχικά είδη που λογικά παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Σε κατάστημα ειδών ταξιδίου και κατασκήνωσης στο κέντρο των Εξαρχείων, η Ζωή Φλούδα διαπιστώνει άπνοια στην αγορά, ενώ ειδικότερα για το κατάστημά της παρατηρεί ότι η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη και "σίγουρα δε συγκρίνεται με τις προηγούμενες χρονιές".
Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Νίκος Ρούσος, μέλος του ΔΣ των εμπορικών συλλόγων Αθήνας, "η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι ΜΜΕ αναμένεται να χειροτερέψει με την εφαρμογή από 1/1/97 των νέων φορολογικών μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση". Οσο η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και αδιαφορεί για τα βασικά προβλήματα των μικρομεσαίων όπως φορολογικό, ασφαλιστικό, 35%, επαγγελματική στέγη, αλλά και ανέχεται ευνοώντας μάλιστα την επέλαση των μεγαλοκαταστημάτων που αρπάζουν τον τζίρο των μικροκαταστηματαρχών αυξάνοντας τον δικό τους, δηλώνει ο Ν. Ρούσος, η κατάσταση για εμάς δεν πρόκειται να βελτιωθεί. "Στα αιτήματά μας - συνέχισε - εισπράττουμε τον εμπαιγμό των αρμοδίων υπουργών, οι οποίοι υπόσχονται μέτρα που ποτέ δεν ικανοποιούν. Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα απ' τους μικρομεσαίους, για να σταματήσει ο θανατηφόρος αυτός κατήφορος".