Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιθανή έναρξη συροϊσραηλινών διαπραγματεύσεων

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. -

Ενθαρυμμένος και έτοιμος να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία "σε όλα τα εκκρεμή θέματα", εμφανίσθηκε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανάχιου, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καθ' όλες τις πληροφορίες, έλαβε από τον Χουσεϊν τη διαβεβαίωση ότι η Δαμασκός "επιθυμεί διακαώς" ειρήνη με το εβραϊκό κράτος.

Αλλά ο Νετανάχιου επέμεινε στη θέση ότι πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Λίβανο, προκειμένου να "οικοδομηθεί εμπιστοσύνη" με τη Συρία.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ιορδανού μονάρχη στη Συρία, όπου σε συνομιλίες του με τον Χαφέζ Αλ Ασαντ αναζητήθηκε κάποια φόρμουλα για μια "συνολική ειρήνη" στη Μέση Ανατολή.

Κλίντον κατά Ιράν και Λιβύης

Ορίζοντας ως "δύο από τους πιο επικίνδυνους υποστηρικτές της τρομοκρατίας στον κόσμο" Ιράν και Λιβύη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπέγραψε χτες, όπως άλλωστε αναμενόταν, το νόμο που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος ξένων εταιριών οι οποίες επενδύουν στις δύο χώρες.

Οι ηγέτιδες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιτίθενται στα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ΗΠΑ, και έχουν προειδοποιήσει, ότι θα προβούν σε αντίμετρα.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγε χτες ότι το Παρίσι θα διασφαλίσει πως "τα γαλλικά συμφέροντα δε θα θιγούν, και για οποιαδήποτε ζημιά θα υπάρξουν αντίποινα". Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παράσχει αποδείξεις ότι το Ιράν έχει αναμειχθεί στις τελευταίες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ