Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ρινίσματα" αυξήσεων

Ιδιαίτερα χαμηλές αυξήσεις προβλέπει η Σύμβαση για τους εργαζόμενους στη σιδηροβιομηχανία

Η "ιερά συμμαχία" των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου,αφού φρόντισε πρώτα να παροπλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα των μεταλλεργατών, ολοκλήρωσε το έργο της, υπογράφοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τη σιδηροβιομηχανία ακριβώς στα μέτρα των σιδηροβιομηχάνων.

Ετσι υπέγραψε Σύμβαση - τη χειρότερη, όπως χαρακτηρίζεται, του κλάδου - με διετή διάρκεια και με αυξήσεις 4% + 3,5%,που μεταφράζεται σε μόλις 300 δραχμές αύξηση πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Σύμβαση του κλάδου, μιας και αφορά χιλιάδες μεταλλεργάτες που απασχολούνται στις μεταλλοβιομηχανίες. Αποτέλεσμα της στάσης της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ είναι να "ανοίξει" ακόμα περισσότερο η "ψαλίδα" ανάμεσα στους εργαζόμενους που απασχολούνται στη βιομηχανία - που πληρώνονται με πολύ μικρότερα μεροκάματα - με τους εργαζόμενους της ίδιας ειδικότητας που απασχολούνται στη βιοτεχνία.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί οι τρεις από τις τέσσερις κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφει η ΠΟΕΜ. Η Σύμβαση για τα αμαξώματα (αφορά ελάχιστους εργαζόμενους) είχε την ίδια "τύχη" με της σιδηροβιομηχανίας, δηλαδή διετής και με αυξήσεις 4% + 3,5%.Αντίθετα στη βιοτεχνία υπογράφτηκε μονοετής σύμβαση με αυξήσεις 4% + 4%.

Η ενδοτικότητα και η συμβιβαστική στάση της "ιεράς συμμαχίας", έδωσε "τροφή" στην ασυδοσία των εργοδοτών, με αποκορύφωμα τους αργυροχρυσοχόους, που αρνήθηκαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Μάλιστα στην προχτεσινή συνάντηση στα πλαίσια της διαδικασίας μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ - όπου βρίσκεται τώρα η Σύμβαση - ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν Σύμβαση με την ΠΟΕΜ γιατί είναι αναρμόδια!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ