Την απαρέγκλιτη στοίχιση της οικονομικής πολιτικής στις απαιτήσεις του προγράμματος "σύγκλισης" έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία επεξεργάζεται τα σχέδια βίαιης προσαρμογής των οικονομικών δεδομένων
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας και τις προοπτικές για το τέλος του 1996, συζητήθηκαν - σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες δηλώσεις - χτες σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, ενώ σήμερα στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, αυτή τη φορά. Ο τελευταίος πάντως στην πρόσφατη σύνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Πέμπτη, δίνοντας στην ομιλία του το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του, δεν άφησε καμιά αμφιβολία για την τύχη του εναπομείναντος "κοινωνικού κράτους", η κατεδάφιση του οποίου βρίσκεται μέσα στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.
Αρμόδιοι παράγοντες χαρακτήρισαν "κρίσιμη" τη σημερινή σύσκεψη, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να παρθούν αποφάσεις. Αποφάσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και αφορούν την καρατόμηση των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες "εκπλήξεις". Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη θα γίνει και μια πρώτη προσέγγιση του "δύσκολου" προϋπολογισμού του 1997, η στοίχιση του οποίου στο πρόγραμμα "σύγκλισης" απαιτεί νέα γενικευμένη κυβερνητική επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Στο τέλος της χτεσινής σύσκεψης - έλαβαν μέρος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο υπουργός Οικονομικών, Α. Παπαδόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμος και οι δύο οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού - ο Γ. Παπαντωνίου σε μια λακωνική δήλωση ανέφερε ότι συζητήθηκαν ο κρατικός προϋπολογισμός του 1996, θέματα τιμών καθώς και η πορεία του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Δεν παρέλειψε να προσθέσει στο τέλος ότι "τα πράγματα πάνε καλά". Τόσο καλά μάλιστα ώστε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ως όφειλε από τη θέση του συντονιστή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ούτε και χθες έκανε νύξη για το κλείσιμο της "Good Year", ένα θέμα το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού προβληματισμού της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και πάλι το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, όπου τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλα τα επίπεδα για το 1996 (δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Αγροτικά Ταμεία) κινούνται κάτω από τα αντίστοιχα χαμηλά επίσης, επίπεδα του 1995, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δέχεται ισχυρές πιέσεις του μεγαλοκατασκευαστικού κυκλώματος, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που επηρεάζονται από τα πρώτα, ενώ τίθενται υπό αμφισβήτηση οι χαμηλοί στόχοι του ρυθμού μεγέθυνσης του προϊόντος που έχουν τεθεί για το 1996. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει πανηγυρικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η ευθύνη για τα χαμηλά αποτελέσματα βρίσκεται στη δημόσια διοίκηση, η οποία παρακάμφθηκε προς όφελος ιδιωτικών εταιριών, που κυριολεκτικά λυμαίνονται τα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα, η πορεία του κρατικού προϋπολογισμού του 1996, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι "πηγαίνει καλά", οι χειρισμοί όμως του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ακριβώς την αντίθετη εικόνα. Ηδη η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων (αυξήσεις οι οποίες φτάνουν μέχρι και 150%), ενώ μέρος των νέων εσόδων θα καλύψει "τρύπες" του τρέχοντος προϋπολογισμού.