Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις φορέων

Ναι μεν, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις και στον ελληνικό χώρο για τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα.

  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974, με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται έντονα για τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές της Τουρκίας, "τα οποία προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό μας και κύρια το αγαθό της ανθρώπινης ζωής" και ζητά από τις χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να "επιστρατεύσουν τις ευαισθησίες που απαιτούν οι τόσο τραγικές περιστάσεις και να επιβάλουν τιςανάλογες κυρώσεις".
  • Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, με την οποία καταγγέλλει "την κυβέρνηση της Τουρκίας, που απαθής και με φασιστική λογική οδηγεί στο θάνατο απεργούς πείνας, αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς κρατούμενους". Στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου επισημαίνεται και η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "που αν και επαγγέλλεται τα δημοκρατικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ανέχεται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ενισχύοντας τις κυβερνήσεις της χώρας αυτής".
  • Σε καταγγελία προχώρησε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας. Η ΕΙΝΑΠ απευθύνει έκκληση στους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς ιατρικούς φορείς της χώρας, αλλά και στις ευρωπαϊκές ιατρικές ενώσεις να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να παρασχεθεί άμεσα "ιατρική βοήθεια και φροντίδα στους απεργούς πείνας".
  • Την αγανάκτηση και την αλληλεγγύη της στους Τούρκους απεργούς πείνας εξέφρασε, με δελτίο Τύπου, και η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί "τα κόμματα, την κυβέρνηση, κάθε εργαζόμενο της χώρας να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στο φασισμό της τουρκικής κυβέρνησης".
  • Τη συμπαράστασή τους στους πολιτικούς κρατουμένους των τουρκικών φυλακών, αλλά και τον αποτροπιασμό τους για τη "βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" εκφράζουν διακεκριμένοι νομικοί της Αθήνας, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε μιαν "εντυπωσιακή" δήλωση προέβη χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, αμέσως μετά όμως άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε καμία επίσημη κίνηση προς τα διεθνή φόρουμ, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας τόνισε κατ' αρχάς ότι τα τελευταία συμβάντα στη γείτονα "καταρρίπτουν κάθε επιχείρημα για το σύγχρονο τουρκικό κράτος, τους δημοκρατικούς του θεσμούς και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα" και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλίες" για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

  • Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εξέδωσαν χτες το ΠΑΣΟΚ, η Πολιτική Ανοιξη και το ΔΗΚΚΙ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ