- Τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR, όταν η ανεργία έχει ξεπεράσει το 17%;
- Το κλείσιμο της GOOD YEAR είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς και άλλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή μεταφέρονται έξω από τη χώρα μας. Από ό,τι γνωρίζω, ήδη η κλωστοϋφαντουργία "Βουλινού", που απασχολεί 350 εργαζόμενους, μεταφέρεται στη Βουλγαρία. Τα βαφεία "Περτσινίδης", με άλλους 350 εργαζόμενους βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΑΓΝΟ, η ΖΗΜΕΝΣ και η ΧΕΝΙΓΚΕΡ αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα της απασχόλησης πλέον έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας και δεν είναι πρόβλημα μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της Ελλάδας. Στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση και ένας στους 6 εργαζόμενους είναι μακροχρόνια άνεργος. Την ανησυχία της απόλυσης, πλέον, δεν την έχουν μόνο όσοι δουλεύουν σε προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά και σε κερδοφόρες, όπως η GOOD YEAR. To γκαγκστερικό της κλείσιμο δείχνει πως οι εργοδότες είναι αδίστακτοι και δε διστάζουν να πετάξουν τους εργαζόμενους στο δρόμο, όταν είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους.
- Εχει ευθύνη η κυβέρνηση για το κλείσιμο της GOOD YEAR και την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών;
- Η ασυδοσία των πολυεθνικών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Πριν από την G. Y. προηγήθηκε η PIRELLI, η ΕΘΥΛ και άλλες πολυεθνικές. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη και εξίσου η σημερινή για τα απαράδεκτα προνόμια των πολυεθνικών. Δεν έχει αλλάξει τίποτα και ειδικά για την GOOD YEAR δεν πήρε κανένα μέτρο για τη διατήρηση της μοναδικής βιομηχανίας ελαστικών. Πέρα από τους 370 απολυμένους απασχολούσε εκατοντάδες σε παράλληλες δραστηριότητες, ενώ υπάρχει και σύμβαση με το δημόσιο να προμηθεύει ελαστικά τις ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχει, δηλαδή, και ζήτημα εθνικής ασφάλειας σχετικά με την ύπαρξη αυτής της μονάδας στη χώρα μας.
- Πώς πρέπει να προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα το συνδικαλιστικό κίνημα και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του;
- Το συγκεκριμένο ζήτημα δε θα πρέπει να απασχολεί μόνο το εργοστασιακό σωματείο ή το ΕΚΘ. Η επαναλειτουργία της βιομηχανίας πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος και όλου του λαού της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιοριστεί στα όρια της φραστικής αλληλεγγύης και να εξαντληθεί με συσκέψεις και διαβουλεύσεις στους διαδρόμους των υπουργείων. Είναι ανάγκη ο συντονισμός πάλης όλων μας για άμεσες και δυναμικές απαντήσεις που θα στέλνουν το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι και να οδηγηθούν στην εξαθλίωση από τις επιλογές της εργοδοσίας και των πολυεθνικών.
- Ποια μέτρα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας;
- Είναι πρόκληση, πραγματικά, να προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους εργαζόμενους πως με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο, που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, θα δώσει λύσεις και την ίδια ώρα σε μια νύχτα να χάνονται εκατοντάδες παραγωγικές θέσεις εργασίας. Οσες επιδοτήσεις και να δοθούν στους εργοδότες έχει αποδειχτεί πως στο βωμό του κέρδους δε λογαριάζουν τίποτα. Τέτοιου είδους πολιτικές οι εργαζόμενοι πρέπει να τις σταματήσουν. Να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και ασφαλιστικές δικλείδες, που δε θα επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών. Μέτρα που θα μπαίνουν φραγμός στα σχέδια διάλυσης της ελληνικής βιομηχανίας και θα βοηθούν πραγματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Φ. Δ.