Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από τον Αννα στον Καϊάφα...

Διπλό εμπαιγμό από κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετώπισαν χτες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσής τους στην Αθήνα, οι 400 εργαζόμενοι της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων, που τώρα δουλεύουν μια βδομάδα το μήνα και κινδυνεύουν να βρεθούν ολοκληρωτικά στην ανεργία

Διπλό εμπαιγμό, από κυβέρνηση και εργοδοσία, δέχτηκαν χτες, οι εργαζόμενοι της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων",που έφτασαν με πούλμαν από την Καλαμάτα, για να συναντηθούν με τους υφυπουργούς Εργασίας και Βιομηχανίας και να ζητήσουν την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφύγουν την ανεργία που κρέμεται πάνω από τα "κεφάλια" τους.

Οι 400 εργαζόμενοι της επιχείρησης, τους τελευταίους μήνες, εργάζονται ανά εκατό, από μία βδομάδα το μήνα και οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τις 35.000 δραχμές το μήνα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η επιχείρηση πρόκειται να κλείσει!

Φτάνοντας στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου εκπρόσωποί τους, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Λ. Κανελλόπουλο.Την ίδια στιγμή, που οι συγκεντρωμένοι φώναζαν "θέλουμε λύσεις κι όχι απολύσεις",ο υφυπουργός δήλωνε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, επικαλούμενος την απουσία του εργοδότη και παραπέμποντας στο υπουργείο Βιομηχανίας. Το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν ότι θα προσπαθήσει να δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους και ότι θα κανονίσει να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και του εργοδότη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Βιομηχανίας, Φ. Ιωαννίδης,ο οποίος με τη σειρά του επέστρεψε το "μπαλάκι" στο υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ασκηθεί κλαδική πολιτική στήριξης της κλωστοϋφαντουργίας, γιατί το απαγορεύει η Κοινότητα. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν ότι θα προσπαθήσει να συναντηθεί με εκπροσώπους των τραπεζών, στις οποίες χρωστάει η επιχείρηση, προκειμένου να τις πείσει να πάρουν μέρος στην ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και να βρεθεί μια λύση...

Είχε προηγηθεί επίσκεψη των εργαζομένων στα γραφεία της επιχείρησης, όπου ο εργοδότης αποκαλυπτικότατα τους ξεκαθάρισε ότι, ακόμα κι αν ικανοποιηθούν όλα του τα αιτήματα - ρύθμιση χρεών, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ. - δεν εγγυάται για τις θέσεις εργασίας και την προοπτική της επιχείρησης.

Η πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Ρ. Καπετανάκη τόνισε: "Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε για 35.000 δραχμές, γιατί δεν υπάρχουν άλλες δουλιές στη Μεσσηνία. Είναι από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία επιχείρηση που απασχολεί τόσο κόσμο. Ούτε στο ταμείο ανεργίας δεν μπορούμε να μπούμε, αφού δεν απολύει ούτε καν αυτούς που θέλουν να φύγουν. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Πρέπει να βρεθεί μια λύση".

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Θ. Ευθυμίου,η Ζ. Σώκου μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο Δήμαρχος της Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και εκπρόσωποι της Νομαρχίας Καλαμάτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ