Τι αναφέρουν στα μηνύματά τους ο πρωθυπουργός, οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Αφετηρία για "ανανέωση" και "εκσυγχρονισμό" του δικομματισμού θεωρούν τη σημερινή επέτειο ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στα μηνύματά τους κάνουν λόγο και για την ανάγκη μιας "νέας μεταπολίτευσης", αναγνωρίζοντας έτσι ότι οι δυνατότητες του δικομματισμού στο να "εμπνεύσει" και να εξαπατήσει τις λαϊκές μάζες έχουν αισθητά περιοριστεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, στο μήνυμά του αναφέρει ότι "από την πτώση της δικτατορίας, ξεκίνησε μια νέα περίοδος της πολιτικής ζωής του τόπου, με κύρια χαρακτηριστικά την πολιτική σταθερότητα, την εναλλαγή των κυβερνήσεων στην εξουσία και την ομαλή λειτουργία των κοινοβουλευτικών μας θεσμών". Υποστηρίζει ότι ο "ελληνικός λαός απολαμβάνει έκτοτε με τον πλέον απόλυτο τρόπο, όλων των ελευθεριών που παρέχει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και είναι πολύ ευχάριστη η διαπίστωση ότι η ορθή εκτίμηση των περιστάσεων τον οδηγεί σε εθνική συμφιλίωση", ενώ υπογραμμίζει, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι "οι δυναμικές εκείνης της περιόδου έδωσαν αυτά που είχαν να δώσουν. Σήμερα βρισκόμαστε με εντελώς διαφορετικό τρόπο μπροστά σε μια νέα αρχή". Ο ίδιος υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό "ώστε να σφραγιστεί από μια προωθητική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού". Η σημερινή πορεία, τονίζει, πρέπει να σφραγιστεί από την αποκατάσταση της βαλλόμενης πολιτικής μέσα από την ανανέωσηθεσμών και προσώπων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, αφού εξαίρει το ρόλο του Κ. Καραμανλή στην "αποκατάσταση της Δημοκρατίας", καυχάται γιατί "η αναγέννηση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ελλάδας είναι έργο του ιδρυτή της". Σήμερα, τονίζει, ο ελληνικός λαός "δε διεκδικεί πια τα πολιτικά αιτήματα της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου" (!!). Εκείνο που χρειάζεται είναι "μια νέα αφετηρία, μια νέα μεταπολίτευση, ως σύμβολο και ως πρότυπο, ως όραμα και έργο πολιτικής ηγεσίας και κοινωνίας". Πρώτιστο καθήκον, κατά τον Μ. Εβερτ, "είναι να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από τις σύγχρονες απειλές (!) που δοκιμάζουν την αντοχή της και πνίγουν με αμφιβολία τους πολίτες ως προς την ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας".
Το ζητούμενο της καινούριας εποχής που αρχίζει, κατά τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαρά,δεν είναι απλά η εδραίωση της Δημοκρατίας αλλά η ποιοτική αναβάθμισή της. Τη θέση της πόλωσης, του φανατισμού και των ευκαιριακών πολιτικοοικονομικών συμμαχιών (!) πρέπει να πάρουν οι πολιτικές προτάσεις που έχουν στόχους συναινετικούς και όχι διαιρετικούς.
Ο ΣΥΝ στο μήνυμά του αυτό που βρίσκει να επισημάνει είναι ότι "η πτώση της χούντας και η σταθερή αποκατάσταση της Δημοκρατίας δυστυχώς δεν οδήγησε στην ήττα των αναχρονιστικών δομών και αντιλήψεων που εξακολουθούν να κυριαρχούν για δεκαετίες στη δημόσια ζωή, τους θεσμούς και την οικονομία". Παράλληλα, δεν κρύβει τις προσδοκίες του για "το νέο κύκλο στον οποίο έχει μπει το τελευταίο διάστημα η πολιτική ζωή του τόπου". Πολλοί μιλούν για νέα μεταπολίτευση, αναφέρει και προσθέτει: "Πρόκειται για μια πρόκληση που θα κριθεί όχι στα λόγια, αλλά με το αμείλικτο κριτήριο της πράξης" (!).
Κατά το ΑΚΕ το μεγάλο δίδαγμα από την επέτειο "είναι το πόσο πολύτιμη είναι η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας".