Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ" Ο ΣΑΜΠΑΝΗΣ
"Ηθελα το χρυσό για την Ελλάδα"

Ο 25χρονος ομογενής σήκωσε την μπάρα στα όρια του παγκόσμιου ρεκόρ

Μια ανάσα από το χρυσό μετάλλιο βρέθηκε ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 59κ. Ο 25χρονος αθλητής είχε ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ με 305 κιλά και περίμενε την τελευταία προσπάθεια του Σεν Νιγκ Τανγκ, για να μάθει σε ποιο από τα σκαλοπάτια του βάθρου θα ανέβαινε. Ο Κινέζος, αν και δε συγκαταλεγόταν στα φαβορί, ήταν ασυναγώνιστος. Σήκωσε 170 κιλά στο ζετέ και με 307,5 κιλά στο σύνολο στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης και μάλιστα με παγκόσμια επίδοση. Ο Σαμπάνης έχοντας ξεπεράσει τον εαυτό του κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. "Εγώ για το χρυσό πήγαινα. Το ήθελα για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων και για την Ελλάδα", υπογράμμισε.

Η μάχη των μεταλλίων κρίθηκε στη στρατηγική των προπονητών. Ο Χρήστος Ιακώβου, γνωρίζοντας ότι ο Κινέζος αλλά και ο Βούλγαρος Πετσάλοφ που κατατάχτηκε τρίτος, ήταν ισχυρότεροι στην κίνηση του ζετέ, προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του στο αρασέ. Ο Σαμπάνης άρχισε τις προσπάθειές του από εκεί που οι περισσότεροι αθλητές σταματούσαν. Σήκωσε με άνεση τα 135 κιλά, ήταν εντυπωσιακός στα 137,5, αλλά κι άτυχος στα 140. Στην προπόνηση σήκωνε 145 κιλά, όμως ένα μικρό λάθος στην τεχνική έγειρε την μπάρα προς τα πίσω και η προσπάθεια χάθηκε. Αν είχε σηκώσει τα 140 κιλά θα είχε μπει στο ζετέ με αέρα 5 κιλών έναντι των αντιπάλων του, οι οποίοι θα υποχρεώνονταν να ρισκάρουν για να βρεθούν στο βάθρο. Τι σημαίνει ρίσκο στην άρση βαρών, φάνηκε στην προσπάθεια του χρυσού Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης Νοτιοκορεάτη Τσουν, ο οποίος ξεκίνησε με πολλά κιλά στο ζετέ, υποχρεώθηκε να κάνει δύο συνεχόμενες προσπάθειες στα 165 κιλά, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί.

Στο ζετέ ο Σαμπάνης ξεκίνησε από τα 162,5 κιλά. Ρίσκαρε στη συνέχεια αφήνοντας τα 165, γεγονός που του στοίχισε την πρώτη προσπάθεια να σηκώσει τα 167,5 κιλά. Το κατάφερε με τη δεύτερη, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ