Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΔΕΔΥ για τις περικοπές δαπανών

Στα θέματα της περικοπής δαπανών και της κατάργησης των υπηρεσιών, αναφέρεται επιστολή της ΑΔΕΔΥ προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είναι κατ' αρχάς αντίθετη με την έννοια του "νοικοκυρέματος" του δημοσίου, υπό την αίρεση ότι στον όρο αυτό εντάσσονται οι αντιπαραγωγικές δαπάνες καθώς και οι αλόγιστες δαπάνες - όπου υφίστανται - και όχι βέβαια οι κοινωνικές δαπάνες οι οποίες βρίσκονται στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 16% του ΑΕΠ, έναντι 29% του του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η ίδια η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει.

Επισημαίνεται στη συνέχεια ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα περικοπών στις δαπάνες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων υπηρεσιών, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο επίπεδο της μουσειακής γραφομηχανής και στο "δεφτέρι" σε μια περίοδο που η σύγχρονη τεχνολογία καλπάζει.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα περιορισμού των δαπανών που αφορούν τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, οι οποίοι έχουν υποστεί τις πλέον ισχυρές συνέπειες από την διαρκή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία.

Για το δεύτερο θέμα της κατάργησης των Οργανισμών ή υπηρεσιών που εκπλήρωσαν τον σκοπό τους (όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση) η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι καμιά ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, διασφάλισης της θέσης εργασίας των υπαλλήλων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ