"Δεκαπέντε κυβερνητικά στελέχη επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις, τις αποφασίσαμε και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα". Αυτή ήταν η προκλητική απάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλου,στην πενταμελή αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, που τον επισκέφθηκε χτες για να του εκφράσει τις αντιρρήσεις της, σχετικά με την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ανεργία.
Η τροπολογία αυτή ανοίγει μια ακόμα πληγή στα ασφαλιστικά ταμεία και ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, αφού, παρότι διαπράττουν το αδίκημα της υπεξαίρεσης, ξέρουν ότι θα έρθει κάποια κυβέρνηση και θα προχωρήσει σε χαριστικές ρυθμίσεις. Τα χρέη των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται - όπως δήλωσε ο υπουργός - σε 520 δισ. δραχμές. Μόνο στο ΙΚΑ οι οφειλέτες οφείλουν 235 δισ. (δήμοι 25 δισ., δημόσιο και ευρύτερος δημόσιος τομέας 60 δισ. και ιδιωτικός τομέας 150 δισ.), χωρίς βέβαια τα πρόσθετα τέλη, που τότε φτάνουν τα 535 δισ. δραχμές. Απ' τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, που προωθείται με άλλη τροπολογία, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 10 δισ. δραχμές.
Η τροπολογία προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις των πρόσθετων τελών ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και, όπως αναφέρεται στην Ειδική Εκθεση, θα υπάρξει απώλεια 152 δισ. δραχμών. Αυτές οι τεράστιες απώλειες δε φάνηκε να απασχολούν τον υπουργό, ο οποίος υποστήριξε ότι "προκειμένου να εισπράξουμε τα υπόλοιπα, θα χαρίσουμε αυτά", ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι "είναι η πέμπτη φορά που το κράτος αναγκάζεται να κάνει τέτοιου είδους ευκολία, η οποία γίνεται εξ ανάγκης". Οσο για τις διαμαρτυρίες της Συνομοσπονδίας ότι δεν κλήθηκε να εκφράσει τη γνώμη της για την τροπολογία, ο υπουργός επέρριψε τις ευθύνες σε κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Αργότερα, βέβαια, ο Ε. Γιαννόπουλος με δελτίο Τύπου "διευκρίνισε" ότι "καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την είσπραξη των 300 δισ. της πάγιας οφειλής των χρεών προς το ΙΚΑ", ενώ απέδωσε την αιμορραγία των 152 δισ. "σε "τυπική λογιστική καταγραφή" σύμφωνα με τις διατάξεις περί "Δημοσίου Λογιστικού"". Παρά την "τυπική καταγραφή", ο υπουργός όμως μιλά για κάλυψή του από άλλη πηγή, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα είναι.
Σχετικά με τα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δε θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, αφού - όπως τόνισε - αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Η τροπολογία όμως αναφέρει ότι θα καλυφθεί απ' τους προϋπολογισμούς των Ταμείων.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,σημείωσε ότι "αυτή η ρύθμιση αφαιρεί τμήμα των προσαυξήσεων των οφειλών και λειτουργεί αρνητικά για όσους μέχρι σήμερα πληρώνουν τις εισφορές τους κανονικά, και ανοίγει την όρεξη για όσους δε θέλουν να πληρώνουν. Νομίζουμε ότι έπρεπε να γίνει διάλογος και να παρθούν μέτρα για την είσπραξη".
Η Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι από τη συνάντηση με τον υπουργό δε βγήκε τίποτα το θετικό και σημείωσε: "Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας, έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική χαρίζοντας δισ. δραχμών στους εργοδότες. Με την τροπολογία ωθούνται και εκείνοι που κατέβαλλαν κανονικά τις εισφορές να σταματήσουν να το κάνουν. Θεωρώ ότι αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Η ΓΣΕΕ πρέπει να αντιδράσει αγωνιστικά γιατί πρόκειται για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, των ίδιων των εργαζομένων. Αν δεν το κάνει, τότε θα πρέπει οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".