Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Να επαναχορηγηθεί το επίδομα 15%

"Είναι εθνικά απαράδεκτο να υπάρχουν διαχωριστικές ζώνες μεταξύ των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Πρέπει τουλάχιστον τα εγγόνια μας να μάθουν ότι τα χρόνια της κατοχής 1941 - 1944 ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε σύσσωμος ενάντια στους κατακτητές". Αυτά τονίζει - ανάμεσα στ' άλλα - ο Παντραπεζικός Σύλλογος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης,με έδρα την Αθήνα, σε επιστολή τους προς τον Τύπο και σε υπόμνημά του στους αρμόδιους υπουργούς.

Το αίτημα του παραπάνω συλλόγου εντοπίζεται κυρίως στην επαναχορήγηση του επιδόματος 15%, που αρχικά είχε χορηγηθεί στους πολεμιστές του Αλβανικού Μετώπου με το ΝΔ 1799 του 1942, που προέβλεπε την απονομή ενός βαθμού ή επιδόματος 15% σε όσους δημόσιους υπάλληλους κρίνονταν "μη προακτέοι". Στη συνέχεια το επίδομα χορηγήθηκε με τον ΑΝ 971/49 και το ΝΔ 179/69 σε όσους αναγνωρίστηκαν τότε σαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (σημ. "Ρ": Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μέλη των οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές (ΕΔΕΣ, ΠΑΟ, Χίτες, Τσαούς Αντόν, Τάγματα Ασφαλείας κλπ.). Τέλος, το επίδομα 15% χορηγήθηκε και στους αγωνιστές (ορισμένες κατηγορίες) της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης μετά την αναγνώρισή της με το Ν. 1285 του 1982. "Ηρθε όμως αργότερα η κυβέρνηση της ΝΔ και το κατήργησε με τον Ν. 1976/91, που - όπως τονίζουν οι τραπεζικοί αντιστασιακοί - είναι αντισυνταγματικός.

Το γεγονός και μόνο ότι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έχουν υπαχθεί σε δυο κατηγορίες, αυτό είναι αρκετό για την πολιτεία να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης ΟΛΩΝ των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης"

Καταλήγοντας ο Παντραπεζικός Σύλλογος Αγωνιστών ΕΑ, ζητάει από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Εργασίας την επαναχορήγηση του επιδόματος 15% ή την τιμητική προαγωγή κατά ένα βαθμό. "Υπενθυμίζουμε - σημειώνουν - ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί προεκλογικά την κατάργηση της σχετικής διάταξης του Ν. 1976/91 και την επαναχορήγηση του επιδόματος 15%, ΔΕΝ τήρησε την υπόσχεσή του".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ