Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Παραίτηση - βόμβα

Κυριολεκτικά σαν βόμβα κατά του κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας θεωρήθηκε η ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, Γιοχάμες Ντιτζ, ο οποίος στα τέλη αυτού του μήνα παίρνει το καπέλο του και φεύγει... Ο Ντιτζ είναι στέλεχος του δεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και θεωρείται ο "πατέρας" εκπόνησης των σκληρών μέτρων λιτότητας, που πρόκειται να εφαρμοστούν στην Αυστρία και τα οποία, όπως δήλωνε ο ίδιος, θα "πρέπει να υλοποιηθούν με αίμα και δάκρυα... ".

Η παραίτησή του προκάλεσε σοβαρότατες ανησυχίες στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού με "απρόβλεπτες συνέπειες". Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του καγκελάριου Βρανίτσκι και του αντικαγκελάριου Σιόσελ, προκειμένου να τον μεταπείσουν, έπεσαν στο κενό. Ο 44άχρονος πολιτικός, που είναι υπουργός Οικονομικών από το 1994, είχε μόνιμα την κύρια ευθύνη εφαρμογής του "Πακέτου Εξοικονόμησης Χρημάτων", δηλαδή της εφαρμογής στην πράξη του σκληρού προϋπολογισμού της κυβέρνησης, με δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών και καταλήστευση των κοινωνικών κατακτήσεων των Αυστριακών εργαζομένων. Παράλληλα, με τις φιλελεύθερες αντιλήψεις που διακήρυσσε, είχε κερδίσει τη συμπάθεια και την εκτίμηση των Αυστριακών σοσιαλδημοκρατών.

***

Πέρα, όμως, από τις οποιεσδήποτε αιτίες που αναφέρονται για την πραγματική αιτία παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, γεγονός είναι ότι από τη στιγμή που η Αυστρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάει από το κακό στο χειρότερο... Μόνο στη διάρκεια του 1996-1997, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στις Βρυξέλλες το τεράστιο "καθαρό" χρηματικό ποσό των 15 δισεκατομμυρίων μάρκων, προκειμένου να εκπληρωθούν τα σκληρά κριτήρια που επιβάλλονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

***

Τα μέτρα σκληρής λιτότητας, που εφαρμόζονται σ' όλες ανεξαίρετα τις χώρες - μέλη της ΕΕ, η καταλήστευση των μεταπολεμικών κοινωνικών κατακτήσεων των Αυστριακών εργαζομένων και η συνεχιζόμενη πτώση του πραγματικού τους εισοδήματος είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα ν' αυξάνεται μόνιμα η δυσαρέσκειά τους, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία απ' αυτούς είχε ψηφίσει υπέρ της ένταξης. Και δεν είναι λίγοι σήμερα εκείνοι που στην Αυστρία μιλούν για επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ