Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στην προώθηση των όλο και πιο αντιλαϊκών επιλογών της επανέλαβε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ερωτηματικά για τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταρτίσει προϋπολογισμό ακόμη πιο σκληρής λιτότητας για το 1997 μέσα από δραστικές περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, στο όνομα της "ανάγκης" εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", εξέφρασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Παράλληλα, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα διορθωτικά μέτρα και την ίδια ώρα υπεραμύνθηκε της πρόσφατης τακτικής των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες προχώρησαν σε αδικαιολόγητα μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου, πλήττοντας άμεσα τα λαϊκά εισοδήματα.Οι δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα, προκαλούν εύλογα υποψίες και ερωτηματικά για τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, αφού πρόσφατες είναι οι δηλώσεις αρμόδιων παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος "σύγκλισης". Τα ερωτηματικά γίνονται περισσότερα, αφού μόλις πριν από δύο μήνες το ΕΚΟΦΙΝ, στη συνεδρίαση του οποίου μετείχε και ο Γ. Παπαντωνίου, απαίτησε από τη χώρα μας την επιβολή νέων, ακόμα σκληρότερων μέτρων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιο εκλογικό αιφνιδιασμό, πρόταση που με τον πιο επίσημο τρόπο έχουν διατυπώσει προς τον Κ. Σημίτη κυβερνητικά στελέχη. Σ' αυτά τα πλαίσια δε διστάζουν να παραπλανούν και να υποστηρίζουν δημόσια πως δεν πρόκειται να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα, αν και είναι γνωστό ότι οι σχετικές επεξεργασίες είναι ήδη έτοιμες στα οικονομικά επιτελεία.
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή την αισιοδοξία που επιχείρησε να εμφανίσει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Παπαντωνίου, επισημαίνει ότι το τίμημα αυτής μεταφράζεται σε "φτώχεια, λιτότητα, ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας, διάφορες λοβιτούρες απ' όπου κερδίζουν οι διάφοροι μεσάζοντες και αεριτζήδες".
Ο δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο,Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτση.Ο Γ. Παπαντωνίου, επιδιώκοντας να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής από το επόμενο έτος, έκανε λόγο για ενίσχυση των θετικών τάσεων στην ελληνική οικονομία μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και για εδραίωση του "κλίματος εμπιστοσύνης που υπάρχει με την ασκούμενη εδώ και δυόμισι χρόνια πολιτική". Λίγο αργότερα, βέβαια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση για τα επόμενα δυόμισι χρόνια θα ασκήσει με συνέπεια και αυστηρότητα τη συγκεκριμένη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, για την ικανοποίηση των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, χαρακτήρισε ως "κλειδί" το στόχο για μείωση του πληθωρισμού.
Αναζητώντας επιχειρήματα για να στηρίξει την παραπάνω αισιοδοξία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη μέχρι στιγμής πορεία μιας σειράς μακροοικονομικών μεγεθών (πληθωρισμός, επιτόκια κτλ.), παραβλέποντας ωστόσο το κόστος που είχε και θα έχει η συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής στους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας.
Για την πορεία του πληθωρισμού, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι παλαιότερες συγκυρίες, που οδήγησαν στην αναζωπύρωσή του κατά το πρώτο εξάμηνο, έχουν εξαλειφθεί, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να ανακτήσει την καθοδική του πορεία. Ομολόγησε, ωστόσο, ότι έχουν καταστεί πλέον ανέφικτοι οι αρχικοί στόχοι που είχε βάλει η κυβέρνηση για πληθωρισμό 5% (αρχή - τέλος) στο τέλος του χρόνου και αρκέστηκε στην εκτίμηση ότι ο τιμάριθμος θα προσεγγίσει ικανοποιητικά τους αρχικούς στόχους...
Επικαλούμενος τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο υπουργός προέβλεψε στη συνέχεια ανάλογη πτωτική πορεία και για τα πραγματικά επιτόκια στο επόμενο ...18ήμερο, ανάλογα και με τις διεθνείς συγκυρίες, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης. Σ' αυτά τα πλαίσια, προέβλεψε επίσης σταδιακή μείωση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου από τις εμπορικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες επιτοκίων (χορηγήσεων, τίτλων του δημοσίου), ο Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε "βασιλικότερος του βασιλέως". Το επιχείρημα που πρόβαλε, για να δικαιολογήσει την τακτική των τραπεζών να φορτώνουν στις πλάτες των μικροαποταμιευτών το όποιο επιπλέον κόστος έχουν, ήταν ότι ...οι τράπεζες δε μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων κάθε μήνα - όπως π. χ. κάνει το δημόσιο στα έντοκα - άρα η τακτική των τελευταίων ημερών είναι φυσιολογική!!!
Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε "καλό" το πρώτο εξάμηνο και "θετικές" τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 1996, εκτιμώντας ότι θα εκτελεστεί κανονικά, χωρίς τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Στη συνέχεια χαρακτήρισε και αυτός τον προϋπολογισμό του 1997 "δύσκολο", υπογραμμίζοντας ότι το επόμενο έτος η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές - ο ίδιος έκανε λόγο για "εξοικονόμηση" - στις πρωτογενείς δαπάνες, μέσα και από το σχετικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπενθύμισε τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τη ΔΕΠ, την Τράπεζα Κρήτης (μέσα στο μήνα θα υπογραφεί η αναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης) και την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος. Τέλος, διευκρίνισε ότι βασική αρχή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι η πολιτική της "σκληρής" δραχμής.