Την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου αποφάσισαν κυβέρνηση και διοίκηση της Τράπεζας. Δυνατότητα σταδιακής ιδιωτικοποίησης μέσα από την πώληση "πακέτων" μετοχών, που ανήκουν στο δημόσιο
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ), που σήμερα ελέγχεται κατά 51% από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή ομόφωνη απόφαση της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής, για την αντικατάσταση του παλιού ομολογιακού δανείου αξίας 119 δισ. δραχμών (που είχε εκδοθεί το Σεπτέμβρη του 1991 και ήταν μετατρέψιμο σε μετοχές) με νέο ομολογιακό δάνειο ισόποσης αξίας, οι ομολογίες του οποίου επίσης θα είναι μετατρέψιμες σε μετοχές. Στην ουσία, η σύμβαση για το νέο ομολογιακό δάνειο μεταξύ δημοσίου, που θα κυρωθεί με νόμο στη Βουλή, αποτελεί παραλλαγή της σύμβασης για το ομολογιακό δάνειο που είχε εκδοθεί το 1991 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ.
Ο κίνδυνος, που ελλοχεύει για την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ, προκύπτει επίσης τόσο από τις δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της Εθνικής Θ. Καρατζάς, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα (ΣΥΕΤΕ) Στ. Κούκος.Ο πρώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "εμείς δε θα κάνουμε τίποτα, ώστε να διαταράξουμε το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής Τράπεζας" και ότι "αυτό είναι κάτι που θα μας το πει ο υπουργός Οικονομικών".Μια δήλωση που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της Εθνικής επισήμανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη "να υπάρξει η πολιτική εγγύηση και δέσμευση και κατά τη νομοθετική κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας, ώστε να διασφαλίζεται και μέσα από τη μέθοδο της διασποράς των μετοχών το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή ο έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ από το δημόσιο και τα Ταμεία".
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις το υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΕΤΕ, προβλέπει τα εξής:
Πρώτον, το ομολογιακό δάνειο του 1991 αντικαθίσταται με νέο, το οποίο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.Θα αποτελείται από 8.076.371 ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 12.651 δραχμών, που αντιστοιχούν στο ποσό των 102,1 δισ. δραχμών και θα διατεθούν όλες στο δημόσιο. Οι επιπλέον 1.264.714 ομολογίες, που θα πάρει το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται η αποζημίωση για τις απώλειες που είχε το δημόσιο από το παλιό ομολογιακό δάνειο. Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει στο ελληνικό δημόσιο ελάχιστη τιμή 12.651 δραχμές ανά μετοχή, όχι για όλες, αλλά μόνο για τις 632.500 από τις 8.076.371 ομολογίες που θα μετατραπούν σε μετοχές.
Δεύτερον, το νέο δάνειο λήγει το 2001 και κάθε χρόνο θα μετατρέπεται υποχρεωτικά το 20% του ομολογιακού δανείου σε μετοχές.
Τρίτον, το επιτόκιο του νέου ομολογιακού δανείου ορίστηκε σε 8% για το 1997, σε 7% για το 1998, σε 6% για το 1999 και σε 5% για το 2000 και 2001.Τέταρτον, η Τράπεζα της Ελλάδας θα αναγνωρίσει το νέο ομολογιακό δάνειο ως κεφάλαιο πρώτης κατηγορίας, δηλαδή σαν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση του δείκτη φερεγγυότητας της ΕΤΕ.
Πέμπτον, η Εθνική θα αγοράσει νέο πενταετές ομολογιακό δάνειο του δημοσίου σε αντικατάσταση παλιού δανείου ύψους 114,3 δισ. δραχμών που είχε συνάψει το 1991 και το οποίο σήμερα έχει διαμορφωθεί - μαζί με τους τόκους - πάνω από 140 δισ. δραχμές.