Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
"Ανεξάρτητες" δημοσκοπήσεις

Οι εταιρίες που αναλαμβάνουν να κάνουν τις δημοσκοπήσεις, κατ' εντολή των καναλαρχών (Λαμπράκης, Κυριακού κ.ά.), δουλεύουν, απ' όσα λίγα ξέρω, με το σύστημα "μπουλούκι".

Προσλαμβάνουν, δηλαδή, μέσω μικρών αγγελιών, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γενικά νέα παιδιά που έχουν ανάγκη να συμπληρώσουν τις οικονομικές τους ανάγκες, και αφού τους "εκπαιδεύσουν" τους "ρίχνουν" στο κυνήγι του "πελάτη", χωρίς βέβαια να κάνουν καμία κουβέντα για την αμοιβή τους. Εκμεταλλεύονται έτσι τους άνεργους νέους, οι οποίοι κάνουν οποιαδήποτε δουλιά με οποιουσδήποτε όρους, όσον αφορά το μισθό τους, που συμφέρει πάντα τον εργοδότη.

Πώς, λοιπόν, περιμένουμε από κακοπληρωμένους νέους, χωρίς ασφάλεια, με αβεβαιότητα για το μέλλον, να κάνουν έγκυρη δημοσκόπηση; Οι πιο πολλοί δεν απομακρύνονται από το κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τον κύκλο των γνωστών και συγγενών τους.

Είναι λοιπόν ευνόητο πως όταν γίνεται δημοσκόπηση στην Πλ. Ρηγίλλης στις 10 το πρωί, είναι απίθανο να βρεθούν στους 100 ερωτηθέντες, 1 ή 2 μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ. Με αυτή τη λογική θα μπορούσε και το ΚΚΕ να κάνει δημοσκοπήσεις στο Πέραμα ή στην Κοκκινιά, οπότε να βγαίνει και πρώτο στα "γκάλοπ".

Ομως, οι καναλάρχες, στις "παραγγελιές" τους, ζητούν απαντήσεις από τους "εκλεκτούς", για να έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν και τους συμφέρει. Δυστυχώς, εν μέρει πετυχαίνουν το σκοπό τους, συνεπικουρούμενοι και από τα έντυπά τους, διαμορφώνοντας έτσι όπως θέλουν αυτοί την "κοινή γνώμη". Ως παράδειγμα - αυτής της τακτικής - αναφέρω την επαρχία, στις ευρωεκλογές, όπου τα γκάλοπ στο Βόλο έφερναν τους υποψήφιους του ΚΚΕ πολύ χαμηλά, ενώ σ' άλλες πόλεις είχε 2 - 3%.

Η κατασκευασμένη "κοινή γνώμη" ισχύει και για τους υποψήφιους που οι καναλάρχες έχουν συμφέρον να προωθήσουν. Οπως πριν 1 - 2 χρόνια, π.χ., που ο λαός ήθελε αλλαγές στα υπουργεία, "πλάσαραν" Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου. Σήμερα που πολλοί έχουν βαρεθεί τους "παλιούς" πολιτικούς, τους προτείνουν νέους, όπως π.χ. τον Αβραμόπουλο για πρωθυπουργό. Οσο για τον πανταχού παρόντα Κωνσταντόπουλο του "ΣΥΝ", τα γκάλοπ τον θέλουν, τα τελευταία 7 χρόνια, να συγκεντρώνει το 50 με 70% των προτιμήσεων του ελληνικού λαού, που όμως παραδόξως στις εκλογές δεν ξεπερνάει το 6%. Αποτυχημένοι λοιπόν αυτοί οι κύριοι σαν "ειδικοί εκλογολόγοι", όπως ονομάζουν τους εαυτούς τους.

Τους συμβουλεύω να κοιτάξουν πρώτα να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους υπαλλήλους τους. Να είναι τίμιοι στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, Τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, και μετά να κάνουν "ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις".

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Μέλος του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ