Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΤΡΕΑΛ - 1976
Απουσίαζε η μαύρη ήπειρος

Εντυπωσιακές επιδόσεις και ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων από τις σοσιαλιστικές χώρες

Το 1967, στο Μόντρεαλ, έλαβε χώρα με τεράστια επιτυχία, η παγκόσμια έκθεση "Εξπο - '67". Χάρη σε αυτή την έκθεση, η πρωτεύουσα του Κεμπέκ έλυσε πολλά από τα προβλήματά της. Τα υπόλοιπα, οι πατέρες της πόλης σχεδίαζαν να τα λύσουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Το βασικότερο ήταν η δημιουργία αθλητικής υποδομής. Το Μόντρεαλ διέθετε γήπεδα αμερικανικού ποδοσφαίρου, μπέιζ μπολ, χόκεϊ, μπάσκετ και μποξ. Μέχρι τις 77 εγκαταστάσεις που απαιτήθηκαν για τους αγώνες, οι Καναδοί χρειάστηκε να δουλέψουν πολύ. Μέχρι και τη μέρα έναρξης των αγώνων, οι εργασίες συνεχίζονταν με γρήγορους ρυθμούς.

Η καινοτομία του αιώνα

Στο Μόναχο η τεχνολογική εξέλιξη είχε αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της. Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, η τεχνολογία δεν έμεινε στάσιμη. Στο Ολυμπιακό Στάδιο οι Καναδοί τοποθέτησαν δύο τεράστιες οθόνες 20χ10 για επανάληψη σε αργό ρυθμό των εικόνων. Η δεύτερη καινοτομία είχε να κάνει με την πισίνα χωρίς... κύματα. Η τρίτη και τελευταία, ονομάστηκε καινοτομία του αιώνα και είχε να κάνει με τη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας. Ελληνες δρομείς τη μετέφεραν από την Αρχαία Ολυμπία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, απ' όπου οι Καναδοί με το πάτημα ενός κουμπιού και τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ και δορυφόρου, την άναψαν σε κλάσματα του δευτερολέπτου στην Οτάβα.

Αφρικανική αποχώρηση

Στις 17 Ιούλη έγινε η τελετή έναρξης των αγώνων. Υπολογιζόταν ότι θα πάρουν μέρος αθλητές 112 χωρών, όμως στην παρέλαση οι δημοσιογράφοι μέτρησαν μόλις 88 αντιπροσωπείες. Είχαν εγκαταλείψει το Μόντρεαλ οι αθλητές της Νιγηρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή στους αγώνες της Ν. Ζηλανδίας, η οποία παραβιάζοντας τον αθλητικό αποκλεισμό που είχε επιβάλει η ΔΟΕ στη Ν. Αφρική για παραβίαση των δικαιωμάτων των μαύρων, διατηρούσε μαζί της αθλητικές σχέσεις. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στη Νιγηρία αποχώρησαν ταυτόχρονα οι αντιπροσωπείες των κρατών: Γκαμπόν, Ζαϊρ, Γκάμπια, Μαλάουι, Μαδαγασκάρη, Τανζανία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αργότερα εγκατέλειψαν τη διοργάνωση και οι ομάδες της Αλγερίας, Ανω Βόλτας, Γουιάνας, Αιγύπτου, Ζάμπιας, Ιράκ, Καμερούν, Κένυας, Κογκό, Λιβύης, Μαλί, Μαρόκου, Σουδάν, Λίγηρα, Ζουαζιλάνδης, Τόγκο, Τυνησίας, Ουγκάντας, Αιθιοπίας. Οι αφρικανικές χώρες είχαν προειδοποιήσει τη ΔΟΕ από το 1972, όταν την τελευταία στιγμή ματαίωσαν δυναμικά τη συμμετοχή αθλητών από τη Ν. Αφρική με αγγλικά διαβατήρια, αλλά η ΔΟΕ συνέχισε να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Καταιγίδα - ρεκόρ

Η αποχώρηση των αφρικανικών χωρών δεν επηρέασε αισθητά τον αγωνιστικό τομέα της διοργάνωσης. Οι μάχες για την κατάκτηση των πρώτων θέσεων ήταν εντυπωσιακές και τα αποτελέσματα μοναδικά. Στο στίβο οι άνδρες δημιούργησαν πέντε νέα παγκόσμια ρεκόρ και οι γυναίκες τρία. Επιπλέον, οι άνδρες στα 23 αγωνίσματα βελτίωσαν 9 ολυμπιακά ρεκόρ, όσα και οι γυναίκες σε 14 αγωνίσματα. Από δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησαν δύο αθλητές και μία αθλήτρια. Ο Κουβανός Αλμπέρτο Χουαντορένα έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατακτούσε χρυσό μετάλλιο στα 400 και 800μ. Η επίδοσή του στη δεύτερη διαδρομή αποτελούσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 1.43.50. Ο Φινλανδός Λάσε Βίρεν για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια στα 5 και 10 χιλιόμετρα. Η Τατιάνα Καζανκίνα, από την ΕΣΣΔ, κυριάρχησε στα 800 και 1.500 μέτρα. Οι Αμερικανοί έμειναν για πρώτη φορά εκτός βάθρου στα 100μ. όπου επικράτησε ο Κρόφορντ από το Τρινιτάντ με 10.06. Παρουσίασαν όμως έναν αθλητή που θα άφηνε ιστορία στα 400μ. εμπόδια. Ηταν ο Εντουιν Μόουζες, ο μοναδικός Αμερικανός δρομέας που κατακτούσε χρυσό μετάλλιο. Οι Σοβιετικοί παρουσίασαν τριπλέτα στο βάθρο της σφυροβολίας με τους Σέντιχ, Σπιριντόνοφ, Μπορντατσούκ, ενώ ο Βίκτορ Σανέεφ κατακτούσε το χρυσό για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα στο τριπλούν, με 17.29. Το γαλλικό γόητρο διέσωσε ο σημερινός υπουργός Αθλητισμού Γκι Ντρι, νικητής στα 110μ. εμπόδια με 13.30. Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας κυριάρχησε στις γυναίκες συγκεντρώνοντας 8 χρυσά, 4 ασημένια και 5 χάλκινα μετάλλια.

ΗΠΑ -ΓΛΔ δίδαξαν κολύμπι

Στην κολύμβηση των ανδρών οι Αμερικανοί παρουσίασαν μια πανίσχυρη ομάδα. Κυριάρχησαν στα 100 και 200 πεταλούδα, 200 ύπτιο και 200 ελεύθερο, όπου κατέκτησαν όλα τα μετάλλια. Συνολικά η ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε 13 χρυσά, 11 ασημένια και 5 χάλκινα μετάλλια. Στις γυναίκες βρήκαν όμως το μάστορά τους στο πρόσωπο των κολυμβητριών από την Ανατολική Γερμανία, οι οποίες κατέκτησαν 10 χρυσά, 8 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο.

Στην πάλη οι Σοβιετικοί έκαναν επίδειξη δύναμης και τεχνικής, κατακτώντας και στα δύο στιλ 12 χρυσά, 5 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο, που σημαίνει ότι μόνο δύο από τους 20 παλαιστές που παρουσίασαν στο Μόντρεαλ δεν ανέβηκαν στο βάθρο.

Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι και ο Σοβιετικός Νικολάι Αντριάνοφ ανέβασαν στα ουράνια το θέαμα στη γυμναστική, ενώ ο Βασίλι Αλεξέεφ ήταν και πάλι η "ατραξιόν" στην άρση βαρών, σηκώνοντας στην κατηγορία των βαρέων βαρών 440 κιλά, 35 περισσότερα από τον Ανατολικογερμανό Μπονκ που έμεινε δεύτερος.

Στο μπάσκετ η Σοβιετική Ενωση έμεινε εκτός τελικού, από τους Γιουγκοσλάβους, τους οποίους νίκησαν στη συνέχεια με 95 - 72 οι Αμερικάνοι. Στο ποδόσφαιρο η ΓΛΔ νίκησε 3 - 1 την Πολωνία. Στο βόλεϊ οι Πολωνοί επικράτησαν των Σοβιετικών με 3 - 2 σετ.

Θρίαμβος των σοσιαλιστικών χωρών

Η 21η Ολυμπιάδα ήταν ένας μεγάλος θρίαμβος για τη Σοβιετική Ενωση, οι αθλητές της οποίας κατέκτησαν 49 χρυσά, 41 ασημένια και 35 χάλκινα μετάλλια. Οι Αμερικανοί για πρώτη φορά στην ιστορία τους έπεσαν στην τρίτη θέση, πίσω από τους Ανατολικογερμανούς, που σε σύγκριση με την Ολυμπιάδα του Μονάχου διπλασίασαν τα μετάλλιά τους. Δεν μπορεί επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην πρώτη δεκάδα του πίνακα των μεταλλίων βρέθηκαν επτά χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Συνολικά οι χώρες που ακολουθούσαν το σοσιαλιστικό τρόπο ανάπτυξης, στο Μόντρεαλ κατέκτησαν 314 από τα 594 μετάλλια που απονεμήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ