Πάνω από 400.000 χιλιάδες εργαζόμενοι Ισραηλινοί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Με μια μεγάλη απεργία απάντησαν οι Ισραηλινοί εργαζόμενοι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης όλων των κρατικών επιχειρήσεων, που προωθεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Παλαιστίνιος ηγέτης καθώς, χτες, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέστειλε κάθε συμμετοχή του σε όλα τα όργανα της ΟΑΠ.
Νοσοκομεία, αεροδρόμια αλλά και οι κρατικοί ραδιοσταθμοί παρέλυσαν, χτες, στο Ισραήλ, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια του Μπέντζαμιν Νετανάχιου να ιδιωτικοποιήσει την πλειοψηφία των δημοσίων υπηρεσιών. Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, που, για πολλά κυβερνητικά στελέχη, είχαν, κυρίως, πολιτικά κίνητρα και λιγότερο οικονομικά. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και υποστηρίχτηκαν από το συνδικάτο Χιστραντρούτ, το οποίο ελέγχεται σχεδόν εξολοκλήρου από το Εργατικό Κόμμα.Οι απεργοί κάλεσαν τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία, βέβαια, έχουν εξαγγελθεί. Η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανάχιου προτίθεται να προχωρήσει σε περικοπές, περίπου 1,56 με 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας. Οι περικοπές αυτές αναμένεται να πλήξουν, κυρίως, τον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της άμυνας, ενώ παράλληλα αναμένεται διαλυθούν τα δύο μεγάλα κρατικά μονοπώλια κατασκευής λεωφορείων, να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές υπηρεσίες και να μειωθούν ριζικά οι μισθοί των αξιωματικών του στρατού.
Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, καθώς το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Ζορζ Χαμπάς, απέσυρε τα μέλη του από κάθε επίπεδο οργάνωσης της ΟΑΠ. Ο Χαμπάς είχε, επανειλημμένως, εκφράσει την αντίθεσή του με τις επιλογές του ηγέτη της ΟΑΠ και στα πλαίσια της διαμάχης αυτής, το Λαϊκό Μέτωπο είχε εγκαταλείψει και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ το 1991. Ο ίδιος ο Ζορζ Χαμπάς χαρακτήρισε την αποχώρηση της οργάνωσής του από την ΟΑΠ διαμαρτυρία για την"καταστροφική πολιτική των παραχωρήσεων", που ακολουθεί ο Γιάσερ Αραφάτ, σε σχέση με το Ισραήλ και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να επαναπροσδιορίσει τη θέση και να ξεκινήσει έναν πραγματικό διάλογο με βάση την άρνηση των υπαρχουσών συμφωνιών, οι οποίες ούτε έδωσαν ένα τέλος στην κατοχή ούτε και οδήγησαν στην ανεξαρτησία.
Τη Σαουδική Αραβία "φωτογραφίζει" πίσω από την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" το αμερικανικό περιοδικό "Γιου Ες Νιους εντ Γουόλντ Ριπόρτ" στο τελευταίο του τεύχος. Επικαλούμενο ανώτερες πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφαλείας, το περιοδικό αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία παρέχει βοήθεια, τουλάχιστον, 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ετησίως στη"Χαμάς" διαμέσου εικονικών επιδοτήσεων σε μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα, κύριος χρηματοδότης των εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ είναι η Διεθνής Ισλαμική Οργάνωση Βοήθειας, που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο κύριος όγκος των χρημάτων απορροφάται από τις μονάδες των κομάντος αυτοκτονίας της "Χαμάς". Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της σαουδαραβικής κυβέρνησης, που διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Πάντως, οι αποκαλύψεις αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις πολύ στενές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι και ο κύριος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην περιοχή.