Τη στιγμή που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κομματικό συνέδριο εξαπολύουν διθυράμβους για τον "πατριωτικό χαρακτήρα του κινήματος" και "τη σοσιαλιστική προοπτική", ο υπουργός Οικονομικών με εγκύκλιό του προαναγγέλλει τον αργό θάνατο της δημόσια υγείας και της δημόσιας υγείας, μέσω των περικοπών των κρατικών επιχορηγήσεων. Ο λόγος; Επειδή έτσι επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ
Σε παραπέρα σφαγιασμό των επιχορηγήσεων που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς κλπ. ), προχωρά η κυβέρνηση και τον επόμενο χρόνο. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο - οδηγία προς τα ΝΠΔΔ για τον τρόπο που θα καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 1997, που απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 26 Ιούνη και την οποία φέρει στη δημοσιότητα σήμερα ο "Ρ".Κατευθυντήρια λογική και της νέας εγκυκλίου είναι ότι τόσο οι δαπάνες των ΝΠΔΔ, όσο και τα έσοδα, θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι στις πραγματικές τους ανάγκες άλλα στη λαιμητόμο του αναθεωρημένου προγράμματος "σύγκλισης", του νόθου αυτού τέκνου της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Για πρώτη φορά πάντως οι διοικήσεις των ΝΠΔΔ έρχονται αντιμέτωπες με τη ρητή και απροκάλυπτη κυβερνητική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καταρτίσουν προϋπολογισμούς υπολογίζοντας επιχορηγήσεις "σε ποσά κατώτερα των αντίστοιχων κονδυλίων του 1996"!!!
Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1996, οι επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων - οι οποίες σημειωτέον στηρίζουν σήμερα τη λειτουργία των ασφαλιστικών Ταμείων (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ), των νοσοκομείων και της εκπαίδευσης - θα παρουσιάσουν ονομαστική αύξηση μόνο 5,7%.Σε αποπληθωρισμένες δηλαδή τιμές θα είναι μειωμένες ως προς το 1995, ενώ για το 1997 στόχος είναι η μεγαλύτερη περιστολή τους. Μπορεί γίνει κατανοητό ότι επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ο συνεχής περιορισμός τους με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους. Λογική η οποία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, όπως άλλωστε απαιτεί ο ΣΕΒ και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με τις εκθέσεις που συντάσσουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Με την ίδια εγκύκλιο απειλούνται με ποινή περικοπής της κρατικής επιχορήγησης όσες δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί, ιδρύματα, λοιπά ΝΠΔΔ και λοιπό φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δεν υποβάλλουν δύο μήνες πριν τη λήξη του έτους προϋπολογισμό επόμενου έτους. Από τα παραπάνω γίνεται σαφής πλέον η πρόθεση της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερη καρατόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο διάστημα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούν την κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα τις λειτουργικές τους δαπάνες για να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος αναφερόμενη στους στόχους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ του 1997, τονίζει ότι "κύριος στόχος του προϋπολογισμού για το 1997 είναι η περιστολή των καταναλωτικών δαπανών τους και η αύξηση των ίδιων εσόδων, τόσο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όσο και από την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας τους". Ειδικότερα για τα ΝΠΔΔ και τους λοιπούς φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζεται ότι επιβάλλεται η κάλυψη των δαπανών τους από τα δικά τους έσοδα και δευτερευόντως από το κράτος με συνεκτίμηση:
Ωστόσο, προφανής στόχος αυτής της κίνησης είναι η μελλοντική κατάργηση ορισμένων από τις επιχορηγήσεις που παίρνουν τα νομικά πρόσωπα. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε εντάσσεται το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη "αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων και των ΝΠΔΔ", καθώς και οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής για την "περιστολή των δαπανών του δημοσίου" η οποία πρόσφατα κατέληξε στο γνωστό πόρισμα.
Με την εγκύκλιο καλούνται τα ΝΠΔΔ τα υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 1997, οι οποίοι θα πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά μέχρι 31/10/1996. Επισημαίνεται μάλιστα ότι "στην περίπτωση που το οριστικό ταμιακό υπόλοιπο δεν καλύπτει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, για την ισοσκέλισή του θα γίνεται ανάλογη τροποποίηση (μείωση δαπανών)!! ".
Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ