Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Είναι αντικειμενικά τα γκάλοπ;

To τελευταίο διάστημα τα διάφορα γκάλοπ δίνουν και παίρνουν. Γκάλοπ για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Γκάλοπ για τον πιο κατάλληλο πρωθυπουργό, πρόεδρο ή αντιπρόεδρο κάθε κόμματος. Και φυσικά, γκάλοπ για τα ποσοστά των κομμάτων σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Φυσικά οι διενεργούντες τα γκάλοπ, διατείνονται ότι είναι αντικειμενικά. Βεβαιώνουν ότι το δείγμα των ερωτηθέντων είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ηλικιών κλπ. Ανεξάρτητα αν αυτό πραγματικά ισχύει, μεγάλη σημασία έχει το τι ερωτήσεις υποβάλλονται, ο τρόπος που αυτές τίθενται κλπ. Πολλές φορές μπαίνουν κατά τέτοιο τρόπο, που οδηγούν τους ερωτώμενους να απαντήσουν κατά πώς θέλουν οι εντολείς αυτών των δημοσκοπήσεων. Αλλο αποτέλεσμα πχ θα έχει μια ξερή ερώτηση "τι κόμμα θα ψηφίζατε;" και άλλο αποτέλεσμα αν η ερώτηση συνοδευόταν από κάποιο πρόλογο.

Αν το ερώτημα έμπαινε ας πούμε έτσι: "Αν είσαστε εργάτης, υπάλληλος, συνταξιούχος, αγρότης, μικρομεσαίος και πλήττεστε από την εκμετάλλευση των μονοπωλίων και γενικά του μεγάλου κεφαλαίου, θα είσαστε τόσο ηλίθιος (για να μη χρησιμοποιήσω την πασίγνωστη λέξη που βρίσκεται στα χείλια των περισσοτέρων νεοελλήνων), ώστε να ψηφίζατε κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου (όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ή τις τσόντες τους (ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ;)".

Τότε ίσως να βλέπαμε, ένα πιο αντικειμενικό αποτέλεσμα.

ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ