Η Τανσού Τσιλέρ δε δεσμεύθηκε για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας Ορθού Δρόμου - Ρεφάχ, άρα όλα παραμένουν ρευστά
ΑΓΚΥΡΑ.-
"Χρήσιμη" μεν, άκαρπη δε: η χτεσινή - αναμενόμενη ως "καθοριστική" από πολλούς - συνάντηση του ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, με την αρχηγό του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, δεν απέδωσε παρά μια αόριστη επανάληψη της θέσης της πρώην πρωθυπουργού, ότι τίποτε δεν αποκλείεται, και την παραπομπή της υπόθεσης στις... καλένδες.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρόκειται να καρποφορήσουν οι συνομιλίες των δύο, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, είναι α) ότι οι περισσότεροι βουλευτές της απεύχονται συμμαχία με τον Ερμπακάν, την οποία θεωρούν άκρως επιζήμια, και προτείνουν πολυκομματικό συνασπισμό, και β) επειδή η ίδια η Τσιλέρ έθεσε στον Ερμπακάν όρους τους οποίους δεν μπορούσε να δεχθεί, όπως για παράδειγμα να πρωθυπουργεύσει η ίδια πρώτη και να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το Ρεφάχ δε θα αμφισβητήσει την "κοσμικότητα" του κράτους.
Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, επιχειρεί παρελκυστικές κινήσεις, λέγοντας ότι "είναι ανοιχτός σε μια κυβέρνηση με όλα τα κόμματα, ακόμα και τον Ορθό Δρόμο", και χαρακτηρίζοντας την Τσιλέρ "το μόνο εμπόδιο για την ένωση της κεντροδεξιάς" - παίρνοντας προφανώς αφορμή από την αποσκίρτηση ενός πρώην βουλευτή της στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά μεταξύ των προσκείμενων στο Κόμμα Ευημερίας Τούρκων πολιτικών, δηλώνοντας στο περιθώριο της δεύτερης οικιστικής διάσκεψης του ΟΗΕ (Habitat II) ότι το Ισραήλ "δε θα επιθυμούσε" (! ) να δει το Ρεφάχ στην εξουσία της Τουρκίας. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αγκυρα, μάλιστα, επιχείρησε να... επιδιορθώσει κάπως τα πράγματα, με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει ότι "οι εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας αφορούν μόνον την ίδια". Η ανακοίνωση, την οποία δημοσίευσε ολόκληρη χτες η "Τζουμχουριέτ", λέει επίσης ότι "το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση (στο πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας), στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις".
Αλλά παραμένει αμφίβολο το κατά πόσον αυτή η δεύτερη τοποθέτηση πείθει: ο Βάισμαν είναι βέβαιο ότι δεν πραγματοποίησε τυχαία ή εν κενώ αυτή τη δήλωση, η οποία μάλιστα απηχεί - εκτιμάται - τις αμερικανικές θέσεις.
Ο ηγέτης του Ρεφάχ, Νετσμετίν Ερμπακάν "αρνήθηκε να πιστέψει" ότι ο Βάισμαν εκστόμισε τις λέξεις που του αποδόθηκαν. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, είπε, είναι παλιός και έμπειρος πολιτικός και γνωρίζει ότι δε θα μπορούσε να κάνει τέτοια σχόλια...
Σε μια νέα διείσδυση σε εδάφη του βορείου Ιράκ όπου εδρεύουν Κούρδοι, τουρκική στρατιωτική δύναμη 5.000 ανδρών - υπαγόμενη στον στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ - κατεδίωξε Κούρδους "τρομοκράτες του ΡΚΚ", και, σύμφωνα με τη Χουριέτ, σκότωσε 57 από αυτούς. Η επιχείρηση διετάχθη "μετά από πληροφορίες ότι ομάδες μαχητών του ΡΚΚ θα πραγματοποιούσαν επιδρομές κοντά στα σύνορα".Τουρκικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν το γεγονός της εισβολής, λέγοντας πάντως ότι επρόκειτο για "επιχείρηση ολιγάριθμων κομάντος"...