ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Τελικά, ήταν ή δεν ήταν Αμερικανοί οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες που ήρθαν αντιμέτωποι με τους άνδρες του Σερβοβόσνιου στρατηγού, Ράτκο Μλάντιτς, την περασμένη Δευτέρα στη βοσνιακή πόλη Χαν Πίτζεσακ; Οι Αμερικανοί ΝΑΤΟικοί διοικητές, κάτω από την "ασπίδα" της ανωνυμίας, αρνήθηκαν ένα ενδεχόμενο, το οποίο, δίχως άλλο, θα προκαλούσε άφατη αμηχανία στις ΗΠΑ, που προωθούν με "ζήλο" τη σύλληψη και την προσαγωγή της σερβοβοσνιακής ηγεσίας (Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Χτεσινό τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρίζει ότι την περασμένη Δευτέρα, μία διμοιρία Αμερικανών ΝΑΤΟικών στρατιωτών ήρθε αντιμέτωπη με άνδρες της προσωπικής φρουράς του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κοντά στην πόλη Χαν Πίτζεσακ (50 χλμ. βορειοδυτικά του Σαράγεβο, που θεωρείται "στρατηγείο" του Μλάντιτς). Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, οι Αμερικανοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή δύο ώρες μετά και αφού ο Σερβοβόσνιος και "καταζητούμενος" από τον ΟΗΕ στρατηγός τούς διέταξε να "φύγουν και να μην επιστρέψουν ποτέ πια"! Εάν αυτό αληθεύει, τότε οι Αμερικανοί στρατιώτες - τουλάχιστον - παρέβλεψαν εκούσια και για ευνόητους (;) λόγους τη ρητή οδηγία της διοίκησης της ΝΑΤΟικής πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία, που προβλέπει την άμεση σύλληψη όσων επιβαρύνονται με κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, σε περίπτωση που ΝΑΤΟικοί στρατιώτες έρθουν σε άμεση επαφή με τους καταζητούμενους...
ΝΑΤΟικός διοικητής των πολυεθνικών στρατευμάτων στην Τούζλα διέψευσε την παραπάνω είδηση, λέγοντας πως δεν ήταν Αμερικανοί αλλά Πορτογάλοι οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του στρατηγού Μλάντιτς. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε πως οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες αντίκρισαν τον Σερβοβόσνιο στρατηγό.
Η διαφωνία ανάμεσα στη βοσνιακή κυβέρνηση και την ηγεσία των Σερβοβόσνιων, για το στάτους κβο που θα έχει η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, στο προοίμιο του κειμένου της συμφωνίας, οδήγησε τελικά στην αναβολή της υπογραφής της συμφωνίας για τη μείωση του στρατιωτικού εξοπλισμού όλων των χωρών που γεννήθηκαν από το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Διπλωματικές πηγές στο Οσλο δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Σαράγεβο αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο όπως αυτό διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη στις συνομιλίες της Βιέννης. Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας επιμένει ότι στο προοίμιο της συμφωνίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα με την Κροατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Το ίδιο 24ωρο, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμούσε ότι τα οικονομικά προβλήματα, η επιστροφή και στέγαση των προσφύγων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ενδέχεται να απειλήσουν τη βιωσιμότητα της Συνθήκης του Ντέιτον."Η Συνθήκη του Ντέιτον απειλείται από τις καθυστερήσεις στην επιβολή πολιτικών μέτρων και την αντίθεση που υπάρχει ως προς τις στρατιωτικές της ρυθμίσεις", υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία καταλήγει υποστηρίζοντας πως "η έλλειψη ασφαλείας και η έλλειψη στέγης για τους πρόσφυγες καθιστούν την επιστροφή τους πρακτικά αδύνατη".