Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑ
Την 1η Ιούλη ολοκληρώνεται η απελευθέρωση για τις κατοικίες

Ολοκληρώνεται την 1η του Ιούλη η απελευθέρωση στο χώρο των ενοικίων των κατοικιών που θα φέρει αντιμέτωπους με την έξωση ή τις παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών χιλιάδες ενοικιαστές, κύρια εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και συνταξιούχους

Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και με ευλαβική συνέπεια εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την 1η Ιούλη απελευθερώνεται και η τελευταία κατηγορία μισθωμάτων, που είναι ακόμη υπό καθεστώς προστασίας, δηλαδή οι μισθώσεις που έχουν συμπληρώσει τετραετία, ανεξάρτητα από το εμβαδόν της κατοικίας.

Για την κατηγορία αυτή, σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν εξωστική αγωγή από την 1η Γενάρη του 1997, ενώ η άσκηση της δικαστικής απόφασης δεν μπορεί να γίνει πριν από την 1η Ιούλη του ίδιου χρόνου.

Στο μεταξύ, την 1η του ερχόμενου Ιούλη χιλιάδες ενοικιαστές είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα κατοικία, καθώς από την ημερομηνία αυτή θα μπορούν να ασκούνται οι εξωστικές αποφάσεις για τις αγωγές που κατατίθενται από τον προηγούμενο Γενάρη για τις κατοικίες που την 1η Ιούλη του 1995 είχαν συμπληρώσει εννιαετία, ανεξάρτητα από το εμβαδόν και πενταετία για εμβαδόν από 90 μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα. Ο νόμος πρόβλεπε για τις κατηγορίες αυτές ότι οι ιδιοκτήτες δε θα μπορούσαν να καταθέσουν αγωγή έξωσης πριν από το Γενάρη του 1996, και οι αποφάσεις δε θα μπορούσαν να εκτελεστούν πριν από την 1η Ιούλη του ίδιου χρόνου.

Πάντως, οι ενοικιαστές των κατοικιών που τώρα θα συμπληρώσουν τέσσερα χρόνια μίσθωσης θα υποχρεωθούν την 1η Ιούλη για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο να καταβάλουν αύξηση 4% επί του μισθώματος. Δηλαδή, με βάση το σχετικό νόμο από την 1η Ιούλη του 1994 μέχρι και την 1η Γενάρη του 1997 οι ενοικιαστές όσων κατηγοριών μισθωμάτων παρέμεναν μετά από κάθε στάδιο απελευθέρωσης υπό καθεστώς προστασίας υποχρεούνται να καταβάλουν την αύξηση του 4% κάθε εξάμηνο.

Παράλληλα, η "έμπνευση" της απελευθέρωσης στο χώρο των ενοικίων που λύνει τα χέρια των ιδιοκτητών, σε βάρος χιλιάδων ενοικιαστών δε σταματάει με την απελευθέρωση των κατοικιών, αλλά υπάρχει συνέχεια με την απελευθέρωση των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων. Ηδη, στις 31 Αυγούστου του 1995 μπήκε σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του νόμου γι' αυτή την κατηγορία μισθώσεων με την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων που τότε συμπλήρωσαν τριάντα χρόνια. Στις 31 του ερχόμενου Αυγούστου μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο που αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις εικοσαετίας. Η απελευθέρωση των μισθώσεων αυτής της κατηγορίας θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 1997 με τις μισθώσεις που έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή διάρκεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ