ΠΡΑΓΑ.-
Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, έδωσε χτες στον Βάτσλαβ Κλάους την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπου θα συμμετέχει ο κεντροδεξιός συνασπισμός που δεν κατάφερε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κλάους και τους ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς επίσης και με τον Μίλος Ζέμαν, ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Από τις συνομιλίες επιτεύχθηκε κάποιος συμβιβασμός μεταξύ αυτών των κομμάτων και έτσι οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Κλάους στο νέο Κοινοβούλιο.
Ο Χάβελ υποστήριξε ότι και οι τρεις ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν πως ο Κλάους είναι ικανός να λάβει την πρωθυπουργία.
"Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, ζήτησα από τον Κλάους να αρχίσει τις συνομιλίες", δήλωσε ο Χάβελ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον διαβεβαίωσαν πως το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα υποστηρίξει αυτή την κυβέρνηση κάτω από "ορισμένες προϋποθέσεις". Πάντως, δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάβουν τη θέση του εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, καθώς και "άλλες σημαντικές κοινοβουλευτικές θέσεις".