Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ... νέος κόσμος

Ποιος ξέρει πού βρέθηκαν τούτες τις μέρες εκείνοι οι Αλβανοί, που τους βλέπαμε λίγα χρόνια πριν στις τηλεοράσεις μας, να πανηγυρίζουν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τότε εκλογών, κραδαίνοντας τις αμερικανικές σημαίες; Είχαν, ίσως, τότε πιστέψει πως αυτά τα σύμβολα ήταν "διαβατήρια" για κάποιο "νέο κόσμο" που τους έταζαν, με δουλιά, δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία κ.ά. Τώρα, ίσως, πάλι κάποιοι από αυτούς να βρέθηκαν στο ίδιο "πόστο". Εκτός από τους "στημένους", οι άνθρωποι σε συνθήκες υπερβολικής καταπίεσης και ανέχειας γίνονται εύκολα θύματα εξαγορασμού και ψευδαισθήσεων.

Κάποιοι άλλοι, όμως, θα βρίσκονταν ανάμεσα σε κείνους που πετροβολούσαν ή πετροβολούνταν προς δόξαν των "ελεύθερων" εκλογών. Η, ακόμα, μπορεί να μην πρόλαβαν να ψηφίσουν, αφού η αντιπολίτευση από κάποια ώρα και μετά αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία. Κάποιοι, επίσης, από εκείνους τους ίδιους που πίστευαν πραγματικά στον "νέο κόσμο" της Δύσης, να βρίσκονταν τώρα κρυμμένοι σε κανένα υπόγειο των Αθηνών ή πίσω από κανένα θάμνο στην ελληνική ύπαιθρο "καιροφυλακτώντας" για κανένα παράνομο μεροκάματο, για να ζήσουν αδιαφορώντας πια, για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική κατάσταση της χώρας τους, αφού η πολύ άμεση έννοια της επιβίωσης απομακρύνει τη σκέψη από το αύριο και αφαιρεί πολλές φορές τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Μάλιστα, η τέτοια κατάσταση στην οποία μετατρέπονται αυτοί οι άνθρωποι έχει γίνει επανειλημμένως αφορμή για ρατσιστική προπαγάνδα και σκληρές διώξεις, από μέρους όχι μόνο της ελληνικής πολιτείας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Η υποκριτική Δύση για άλλη μια φορά επιλέγει την τακτική ή του "Πόντιου Πιλάτου" ή της ενθάρρυνσης ακριβώς αυτής της διαδικασίας, που σπρώχνει μια ολόκληρη χώρα στην επικίνδυνη βαρβαρότητα. Μπροστά στο γεγονός του "δικού τους" ανθρώπου, που είναι ο, αυτής της στιγμής, αξιόπιστος εγγυητής των συμφερόντων τους είναι έτοιμοι πάλι να "καταπιούν την κάμηλον" της υποκρισίας. Για παράδειγμα, αν και επιμέρους σε προσωπικό επίπεδο τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ (Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) καταμαρτυρούν "ωμές παραβιάσεις της διαδικασίας ψηφοφορίας", ταυτόχρονα ως συλλογικό άρα και "ανώνυμο" όργανο εγκρίνουν ανακοίνωση όπου διαπιστώνουν ότι η διαδικασία υπήρξε "σωστή". Βέβαια, πολύ θα ήθελαν ο άνθρωπός τους στην Αλβανία να ήταν πιο αποτελεσματικός και να μην είχε τόσο"καρφωθεί" με το κλίμα εκφοβισμού, τις απειλές, τους ξυλοδαρμούς κ.ά. Στην πραγματικότητα, ειδικά οι ΗΠΑ, θα επιθυμούσαν αυτή τη διαδικασία "ομαλότερη", για να κατορθώσουν πιο εύκολα να συνεχίσουν το ιμπεριαλιστικό έργο τους στην περιοχή. Γι' αυτό, ίσως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε προχτές "την ανησυχία για τις παρατυπίες". Είναι σίγουρο όμως ότι, όσο έχουν συμφέροντα σε αυτή ή σε όποια άλλη χώρα ή περιοχή, είναι έτοιμοι να "χωρέσουν" και να ενθαρρύνουν τις πιο σκληρές αντιδημοκρατικές μεθόδους εγκατάστασης και επιβολής των ανθρώπων τους στην πολιτική εξουσία. Αλλωστε, αυτά που "αχόρταγα" συνήθως απαιτούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν πλέον, από έστω και κατ' επίφαση δημοκρατικές πολιτικές εξουσίες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ