Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικές βραδιές

Ενδιαφέρουσες οι μουσικές συναντήσεις, που επιφυλάσσει το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ξένοι καλλιτέχνες, που θα επισκεφθούν τη χώρα μας και πολλοί και καταξιωμένοι, ο καθένας στο χώρο του, είναι.

Δύο συναυλίες θα δώσει στη χώρα μας ο Μανού Ντιμπάγκο,ένας από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες της σύγχρονης τζαζ και έθνικ μουσικής. Ο Αφρικανός καλλιτέχνης, που έχει ανακηρυχτεί "Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών" στη Γαλλία, πλαισιωμένος από 7 μουσικούς, θα εμφανιστεί στο θέατρο του Λυκαβηττού (12 του Ιούνη), ενώ την επομένη (13/6) θα δώσει συναυλία στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες αργότερα, θα έχουμε την ευκαιρία ν' απολαύσουμε έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της μινιμαλιστικής μουσικής. Ο δημοφιλής συνθέτης Βιμ Μέρτενς έρχεται και πάλι στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στις 18 του Ιούνη στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στις 19/6 στο θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη". Ο εκφραστικός καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τη νέα του δουλιά, ένα πρόγραμμα με μουσική σόλο πιάνο για ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Αρμονικός συνδυασμός ήχου και εικόνας, καθώς κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι ταινίες θα προβάλλονται σε ειδική οθόνη, ενώ θα ακουστούν και αποσπάσματα από γνωστά έργα του Βέλγου δημιουργού.

Μαμούθ, η φετινή περιοδεία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς στη χώρα μας, που περιλαμβάνει συναυλίες του στην Αθήνα και την επαρχία. Συνοδευόμενος από ένα σύνολο εννέα μουσικών με τσιγγάνικες ρίζες (3 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, 1 σαξόφωνο, 1 τούμπα και κρουστά) υπόσχεται βραδιές γεμάτες λυρισμό και πάθος. Την 1η του Ιούλη θα δώσει συναυλία στο θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", ενώ θ' ακολουθήσουν εμφανίσεις του σε Πάτρα (Κάστρο Ρίου, 3/7), Νίκαια (Κατράκειο, 4/7), Δελφούς, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κατερίνη, Χαλκιδική, Εδεσσα, Μυτιλήνη, Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Σάμο, Καλαμάτα, Πρέσπες, Κομοτηνή κ.α.

Μια "αναζήτηση στους ήχους που ενώνουν πολιτισμούς" θα προσφέρει μέσα από τη μουσική του ο Γιαν Γκαρμπάρεκ,που θα εμφανιστεί στις 15 Ιούλη στο Ηρώδειο. Ενα μοναδικό ταξίδι με ξεναγό τον δημοφιλή στη χώρα μας Νορβηγό σαξοφωνίστα και τη μουσική του παρέα. Ο Γ. Γκαρμπάρεκ θα εμφανιστεί ακόμα σε Ιωάννινα (16/7) και Ζάκυνθο (18/7).

Ενα αστέρι του μιούζικαλ, η Λίζα Μινέλι, θα "λάμψει" στις 6 του Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο. Η διάσημη και πολυβραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός, με τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας και ομάδας χορευτών, θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό πολυθέαμα, προσφέροντας μια ζωντανή γεύση του ταλέντου της και του "δραματοποιημένου" τρόπου ερμηνείας, που τη χαρακτηρίζει.

Στον ίδιο χώρο, στις 28 του Σεπτέμβρη θα εμφανιστεί το τρομερό παιδί της μινιμαλιστικής μουσικής, Φίλιπ Γκλας, ο οποίος θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη "Τα τρομερά παιδιά". Πρόκειται για ένα σύνθετο πολυθέαμα με μουσική, όπερα και χορό, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Ζαν Κοκτό.

Ροκ βραδιές

Στις αρχές του Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί και το διήμερο "Rockin' Athens Festival",το οποίο τελικώς θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και όχι σε αυτό της ΑΕΚ. Συμπληρωμένη με επιπλέον ονόματα η λίστα των καλλιτεχνών, που θα συμμετάσχουν, μας πληροφορεί ότι η βραδιά της 1ης του Ιούλη θα ανήκει στους Ντέιβιντ Μπόουϊ, Λου Ριντ, Ελβις Κοστέλο και στους "Ατράξιονς". Στις 2/7 θα εμφανιστούν οι "Σίμπλι Ρεντ",ο Πάτο Μπάντον,οι "Ρέγγε Ρεβολούσιον Μπαντ" και οι "Κάρντιγκανς". Σύντομα αναμένεται η έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων, που θα κοστίζουν 7.000, 8.000 και 10.000 δραχμές και θα διατίθενται σε δισκοπωλεία του κέντρου και των προαστίων.

Σε ό,τι αφορά τους χρήστες του Ιντερνέτ, μπορούν να κλείσουν εισιτήρια στη διεύθυνση http: //powernet. hol.gr. /halfnote/, ενώ οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών Visa και Diners μπορούν ν' αγοράσουν τα εισιτήριά τους στα τηλέφωνα 65.42.777 και 65.42.778.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελωδικό τριήμερο(2010-11-19 00:00:00.0)
Επίκεντρο το πιάνο(2009-01-06 00:00:00.0)
Ο Μανού Τσάο στη Φρεαττύδα(2002-06-04 00:00:00.0)
Ηχων "γέφυρες"(1998-10-28 00:00:00.0)
Φλαμένκο με την Κόρτι(1996-06-21 00:00:00.0)
Ροκ - τζαζ συναντήσεις(1996-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ