Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιούνται οι ναυτεργάτες

Συγκέντρωση αύριο στις 10 π.μ. στην Ακτή Μιαούλη. "Πρόκληση" χαρακτηρίζουν ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" τη σύμβαση, που υπέγραψε η ΠΝΟ για τα ποντοπόρα πλοία

Πανναυτεργατική συγκέντρωση διοργανώνουν αύριο, στις 10 π.μ., στην Ακτή Μιαούλη, οι ενώσεις των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και καλούν όλους τους ναυτεργάτες να πάρουν αγωνιστικά μέρος στην κινητοποίηση για να υπερασπιστούν τη διατήρηση του καμποτάζ, για την υπογραφή και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το δικαίωμα στη δουλιά, την αναβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΕΝ,η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ ("Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"), η Ενωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών,οι εφτά ενώσεις των συνταξιούχων ναυτεργατών, καθώς και οι ενώσεις των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν μια συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματά τους και γι' αυτό πρέπει η αντίδραση να είναι αποφασιστική.

"Η διοίκηση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ - τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση - ακολουθεί το γνωστό δρόμο που βάδισε όλα τα χρόνια, το δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής. Η κατάσταση μπορεί ν' αλλάξει με τις προσπάθειες όλων μας, με τους αγώνες μας. Αυτοί θα φέρουν τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή στην ΠΝΟ".

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι ενώσεις αναφέρουν ότι, ήδη, έχουν περάσει πέντε μήνες από τη λήξη τους, χωρίς ακόμα να έχουν υπογραφεί οι νέες. "Οι μισθοί - τονίζεται - υποβαθμίζονται. Χαρακτηριστικό των διαπραγματεύσεων είναι η αδιαλλαξία των εφοπλιστών και η τακτική του ξεπουλήματος της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΠΝΟ".

Στο μεταξύ, κατ' εντολή των εφοπλιστών, η ΠΝΟ υπέγραψε - 8 μήνες μετά την καταγγελία της - τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 1996 για τα ποντοπόρα πλοία,με ποσοστό αύξησης 9% και καμία λύση στα ουσιαστικά κλαδικά και θεσμικά προβλήματα των ναυτεργατών. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΜΕΝ τονίζει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί "κατάπτυστη ενέργεια" της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, αφού το ποσοστό 9% της αύξησης που αποδέχτηκε δεν παρακολουθεί τις μεταβολές των οικονομικών δεικτών, τις σοβαρές απώλειες από τα προηγούμενα έτη, καθώς και τις απώλειες από τον "ετεροχρονισμό" στην εφαρμογή της, τις απώλειες που προέκυψαν και θα προκύψουν από τις μεταβολές του τρόπου φορολογίας. Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει, επίσης, την πλήρη εγκατάλειψη του συνόλου των άλλων αιτημάτων, που συνδέονται με την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και τις ειδικές συνθήκες παροχής υπηρεσιών στο πλοίο, τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών.

"Αν σ' αυτή την προφανώς δυσμενή εξέλιξη για τους ναυτεργάτες - σημειώνει η ΠΕΜΕΝ - προσθέσουμε την παραβίαση του καμποτάζ από το "Μάρκο Πόλο" και άλλα πλοία, τη διευρυνόμενη ασυδοσία των δρομολογημένων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό πλοίων με σημαίες ευκαιρίας, το δραματικό αφελληνισμό των πλοίων, την καταρράκωση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, γίνεται φανερό ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι ο αγώνας". Τέλος, η ΠΕΜΕΝ καλεί για μια ακόμη φορά την ΠΝΟ να εξαγγείλει, μετά από σύγκληση της ΕΕ, 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 7 και 8 του Ιούνη.

Σε ανάλογη ανακοίνωσή του, ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" τονίζει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες, που μαστίζονται από την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματός τους, την υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης. Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλεί όλους τους ναυτεργάτες να δώσουν την απάντησή τους με τη μαχητική και μαζική συμμετοχή τους στην πανναυτεργατική συγκέντρωση αύριο. Ταυτόχρονα, με επείγον έγγραφό του, ζητά την άμεση σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ, επαναφέροντας την πρότασή του για την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 7 - 8 Ιούνη, την ίδια στιγμή που θα ξανάρθει το "Μάρκο Πόλο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ